kaimo turizmas lt

Gražiausios kaimo turizmo vietos Lietuvoje

Kaimo turizmas Lietuvoje vystomas toli gražu jau ne pirmus metus. Per penkiolika tokio verslo metų vis daugiau verslininkų savo sodybas pakeitė viena ar kita kryptimi, kitaip tariant, ėmė specializuotis. Dar prieš kurį laiką, daugelis jų tarsi stengdavosi apimti kuo daugiau paslaugų, todėl tokia gausa neretai suglumindavo žmones ieškančius arba aktyvaus poilsio, arba visiško atsipalaidavimo ir ramaus poilsio.

Specializuotis pradėjusios sodybos iš tiesų buvo geras posūkis, kadangi šiuo būdu buvo pradėta orientuotis ne į paslaugų kiekybę, bet kaip kokybiškai jose yra teikiamos paslaugos. Paskutiniu metu galima pastebėti tris pagrindines kaimo turizmo kryptis. Ryškiausiai jų specializacija buvo pastebima 2004-2006 metais. Jei anksčiau visų sodybų savininkai save vadino „kaimo turizmo sodybomis“, tai dabar situacija pasikeitė. Dabar, priešingai nei anksčiau, labai mažai kur rasime tokio plataus spektro sodybų paslaugas kaip demostruojamas kulinarinis paveldas, tautiniai motyvai, įvairios papildomos pramogos, pavyzdžiui, jodinėjimas ar teniso kortai. Toks veiklų suplakimas išties glumindavo vartotoją, todėl buvo prieita prie išvados, jog būtina atskirti tam tikras kaimo turizmo sodybų Lietuvoje specializacijas, pagal kurias bus galima išskirti pačias gražiausias kiekvienai sričiai.

Į pagrindines tris sodybų rūšis, kai kas dar linkę įtraukti ir dešimt kiek smulkesnių rūšių, tarkime, ramaus poilsio, šeimos švenčių, poilsio su šeimomis (vykstančiomis kartu su vaikais), verslo renginiams pritaikytų sodybų, aktyvaus laisvalaikio, ekologiškų ir draugiškų gamtai sodybų, pažintinių poilsio sodybų, kulinarinio paveldo, sveikatingumo arba agroturizmo kaimo turizmo sodybų.

Gražiausios kaimo turizmo sodybos Lietuvoje, pagal atskiras specializacijas:
1. Zarasų rajone įsikūrusi sodyba „Pasartėlė“ (poilsis šeimoms su vaikais);
2. Panevėžio rajone įsikūrusi sodyba „Namelis dviems“ (ramus poilsis);
3. Lazdijų rajone įsikūrusi sodyba „Klėtis“ (ūkis);
4. Šilutės rajone įsikūrusi sodyba „Ėvė“ (kultūrinis poilsis);
5. Telšių rajone įsikūrusi sodyba „Angelų malūnas“ (sveikatingumas);
6. Kauno rajone įsikūrusi sodyba „Vilaitė“ (aktyvus laisvalaikis);
7. Lazdijų rajone įsikūrusi sodyba „Trikojis“ (draugiška gamtai);
8. Kauno rajone įsikūrusi sodyba „Pas Pinčiuką“ (šeimai);
9. Vilniaus rajone įsikūrusi sodyba „Padvaiskio dvaras“ (verslui);
10. Varėnos rajone įsikūrusi sodyba „Grikucis“ (kulinarijos paveldas).

Scroll to Top