lenkijos maistas

Sotus ir kaloringas Lenkijos maistas

Tam, kad per atostogas priaugtumėte papildomo svorio, nereikia keliauti į tolimus kraštus, gulėti prie baseino ir mėgautis pasakišku oru ir kaitinančia saule – užtektų nukeliauti į kaimyninę Latviją ir paragauti jų ruošiamų tradicinių patiekalų. Apie kalorijų skaičiavimą čia tikrai reikėtų pamiršti, kadangi lenkų virtuvės šefai mėgsta ruošti sočius patiekalus, kuriems dažniausiai naudoja mėsą.

Vis dėl to, jeigu lenkams reikėtų įvardinti patį geriausią produktą, daugelis net nepagalvojęs atsakytų, jog tai – kopūstai. Ši daržovė naudojama ruošti praktiškai viskam, pradedant sriubomis ir baigiant salotomis patiekiamomis prie koldūnų. Galėtų nuskambėti gan keistai, tačiau lenkai vadovaujasi principu, jog jeigu jau valgyti – tai sočiai, o kopūstų juk niekuomet nebus per daug.

Būtent dėl šios meilės kopūstams, nacionaliniu Lenkijos pasididžiavimu laikomas raugintų kopūstų troškinys, kuris šalyje vadinamas bigosu. Kad ir kaip bebūtų keista, pagal visas tradicijas, šiame troškinyje dominuoja ne kopūstai, o mėsa – kuo mėsos daugiau ir kuo ji įvairesnė, tuo ir troškinys turėtų būti skanesnis. O tada – laisvė fantazijai. Kiaulienos lašiniai, rūkyta dešra, švieži ar džiovinti grybai – tai tik keletas ingredientų, kuriuos tikėtina rasti šiame troškinyje. Pats svarbiausias gaminimo aspektas yra troškinimas. Kuo ilgiau jis verdamas, tuo labiau paragavus norisi ir pirštus apsilaižyti. Seniau žmonės ryždavosi net keletą dienų šį troškinį gaminti, todėl nenuostabu, jog iki šių dienų bigosas vienas labiausiai vertinamų patiekalų Lenkijoje.

Nemėgstantiems riebių patiekalų, nusiminti taip pat nereikėtų – Lenkijoje rasite ir kitų tautų virtuvės tradicijų, ypač čia populiari žydiška virtuvė, o restoranai bei barai kviečia susipažinti su savo meniu itališkų, prancūziškų ir net vegetariškų patiekalų mėgėjus. Tad jeigu kada teks lankytis Lenkijoje (pigesnio maisto ar rūbų), nepamirškite apsilankyti ir vietiniame restorane, kuris leis pažinti šalies virtuvę ir tikrai duos darbo skrandžiui visos kelionės metu.

Scroll to Top