vonios kambarys

Prausimosi įpročiai skirtingose šalyse

Prausimasis mums atrodo visiškai įprastas dalykas – atsikėlę ryte keliaujame į dušą, grįžę vakare namo taip pat atsipalaiduojame malonios temperatūros vandenyje. Apie tokius dalykus dažniausiai net nesusimąstome, kadangi tai tarsi kasdienis ritualas, kuris padeda jaustis žvaliems ir tuo pačiu būti švariems. Asmeninė higiena yra labiau individualus dalykas, tačiau vis dėl to egzistuoja ir tam tikri ryšiai ir su šalimi, kurioje gyvename.

Švara minima ir religijoje, kadangi nuo senų laikų buvo manoma, jog švaraus žmogaus ir siela tyra – toks požiūris ypač būdingas arabų tautose. Šiose šalyse kartą per savaitę reikėtų išsimaudyti karštoje vonioje, nepamirštant ir kasdienių ritualų, kurie ne tik užtikrina asmeninę higieną, bet ir atiduoda duoklę garbinamai dievybei.

Ypatingas dėmesys asmeninei žmogaus higienai Jungtinėse Valstijose yra skiriamas iki šių dienų – čia ne tik nemalonu, bet tiesiog nepriimtina prakaituoti visiems matomoje vietoje. Lankantis ten, galima pastebėti, jog kondicionieriai veikia visu pajėgumu, kad tinkamai atšaldytų orą, o tuo tarpu žmonės, pastebėję pirmuosius prakaito lašelius keliauja į dušą ir iš karto persirenginėja – panašu, jog esant itin karštiems orams, Jungtinių Valstijų gyventojų higiena lenkia mums įprastą net keletą kartų.

Prausimosi ritualai dažnai priklauso ir nuo galimybių – kai kurios valstybės tiesiog neturi pakankamai vandens, vonios kambarių ar kitų išteklių, jog kasdien galėtų mėgautis dušo teikiamais malonumais. Mažiau išsivysčiusiose šalyse higienai skiriamas kur kas mažesnis dėmesys, kadangi rūpesčių dėl kitų resursų tikrai pakanka.

Vis dėl to, yra mokslininkų, kurie mano, jog tokių valstybių gyventojai yra kur kas atsparesni ligoms ir rečiau turi sveikatos problemų nei tie, kurie gyvena ypač sterilioje aplinkoje. Tad norintiems jaustis ir švariems, ir sveikiems, reikėtų atrasti aukso viduriuką, kuris šiuo metu ir vyrauja mūsų šalyje.

Scroll to Top