Plaukimas baidarėmis

Ką turi žinoti besiruošiantys pirmam baidarių žygiui?

Ruošiatės į smagiausią vasaros išvyką? Plaukimas baidarėmis išties populiarus laisvalaikio užsiėmimas, tačiau plaukiantiems pirmą kartą kyla daug klausimų. Į kelis iš jų atsakysime šiais praktiškais patarimais.

Nepersistenkite pirmą kartą! Planuoti dviejų dienų žygį patį pirmą kartą, kuomet plaukiate baidarėmis, yra kiek optimistiška. Ypač jei galvoje sukasi mintys „nemoku plaukti, o kas bus jei išvirsiu iš baidarės?“, „gal visgi reikėjo lankyti sporto klubą nuo pavasario, dabar numirsiu kai reikės dvi dienas irklu mojuot“. Verčiau pradėkite nuo trumpesnio laiko, lengvesnės trasos, ne tokios sraunios upės, kad prisiminimai ir nuovargis būtų lengvi ir malonūs, o ne atbaidantys nuo ateities žygių.

Neapsikraukite daiktais. Kuo daugiau daiktų, tuo daugiau vargo, daugiau svorio ir balasto. Dažnai bereikalingo. Pasitelkite logiką. Drabužiai su kuriais atvyksite ir su kuriais plauksite, gali sušlapti iškritus iš baidarės, jie gali suprakaituoti per dieną. Tad turėkite vieną komplektą pakaitinių rūbų baidarėje. Žinoma, neperšlampamame maiše. Dar vieną rūbų komplektą palikite mašinoje, kad esant poreikiui po žygio turėtumėte kuo persirengti. Dedant kuprinę drabužių, dar reikėtų pagalvoti ir apie vėsesnius rytus, vakarus ir naktis, ypač jei vykstate į dviejų dienų žygį. Jei numatomas lietus, pasiimkite ir lietpaltį. Ko tikrai nereikėtų imti, tai kosmetika, papuošalai ir kompiuteris – tegu šie malonumai laukia namuose.

Patogi avalynė yra svarbus kriterijus užtikrinantis, kad plaukimas baidarėmis netaps kančia. Nors atrodo savaime suprantama, kad į baidares reikia lipti su laisvalaikio ar sportine avalyne, tačiau pasitaiko nemažai atvejų, kuomet prie baidarės merginos pasirodo su aukštakulniais. Tai tikrai prastas pasirinkimas. Geriausias pasirinkimas būtų guminiai, neslidaus pado, neperšlampami batai. Guminiai sandalai, sportiniai bateliai yra patogiausia avalyne. Svarbiausia, jog su pasirinkta avalyne patogiai jaustumėtės visą dieną.

Reikalingos smulkmenos. Geriau mažiau rūbų, tačiau nepamiršti svarbių smulkmenų: įvairaus dydžio pleistriukų, kremo nuo saulės, purškalo nuo uodų. Vandenyje saulės vonios intensyvesnės, tad plaukiant baidarėmis reikėtų ryšėti skarelę ar užsidėti kepuraitę. Kadangi plaukimas baidarėmis neišvengiamai priverčia mojuoti irklu, ant rankų susidaro nuospaudos – to išvengti galima pasiėmus pirštines. Krepšyje turėtų rasti vietos ir plastikiniai maišeliai su užspaudžiamais kraštais ar specialūs vandeniui atsparūs dėklai pinigams, raktams, telefonui ir kitiems daiktams kuriems sąlytis su vandeniu gali baigtis blogai.

 

Scroll to Top