Fizinio asmens bankrotas Latvijoje

Dabar daugelis žmonių yra kažkam skolingi pinigų. Dažniausiai draugams ar artimiesiems skolingi esame nedidelius pinigus, neretai mums reikia tik tiek, kiek greitai atiduotume. Tačiau milžiniška skola pinigai pradeda mus slėgti, kai pinigus skolinamės iš banko. Ar tai paskola būstui ar verslui, o jeigu atsitinka taip, kad staiga liga pakiša koją ir nebėra galimybių mokėti? Ką tuomet daryti? Toliau klimpti į skolas? O jeigu žmogus yra tiesiog nemokus ir neatsakingas? Tuomet asmenys pradeda mokesčius, turtą slėpti norėdami apsaugoti ne tik save, bet ir savo artimuosius. Tačiau geriau to nedaryti, nes skola kaupiasi ir mirus skolininkui deja visa skola atitenka artimiesiems. Todėl tokiu atveju geriau savo iniciatyva kelti fizinio asmens bankroto bylą.

Fizinio asmens bankrotas užsienyje bei Lietuvoje yra dabar gana populiarus sprendimo būdas, norint išlaisvinti iš skolos pančių. Tuomet dalis ar beveik visa skola yra nurašoma ir asmuo gali laisvai gyventi nevaržomas, bei iš naujo kaupti kapitalą. Toks procesas dažniausiai yra pamokantis ir žmonės stengiasi tokių klaidų daugiau nebekartoti.

Kada žmogus gali bankrutuoti?
Kad fizinis asmuo galėtų kelti bankroto bylą, jis turi būti visiškai nemokus. Tokiu atveju asmuo tiesiog negali vykdyti finansinių įsipareigojimų, tuomet jo būklė yra vadinama – nemoki. Taip pat žmogus privalo būti sąžiningas, bei nesudaręs jokios turtinės sutarties per pastaruosius tris metus. Beje svarbi ir fizinio asmens reputacija, nes jei jis yra teistas už nusikaltimus finansų sistemai, tuomet bankroto kėlimas bus atmestas. Svarbu, kad teistumas būtų išnykęs, tuomet keliai yra atviri. Beje reikia paminėti ir tai, kad asmuo negali būti priklausomas nuo žalingų įpročių (azartinių žaidimų, alkoholio, narkotikų).

Svarbu paminėti, kad fizinio asmens bankrotas Latvijoje yra populiaresnis nei Lietuvoje ir neretai mūsų tautiečiai renkasi bankrutuoti būtent mūsų kaimyninėje šalyje. Tai yra dėl teisinio reglamentavimo išskirtinumo. Fizinio asmens bankrotas Latvijoje trunka nuo 1—3 metų bei minimalus įsiskolinimo dydis turi būti ne mažesnis nei 5000 eurų. Taip pat yra nurašomos visos fizinio asmens skolos, išskyrus tos, kurios buvo gautos proceso metu. Dėl tokių palankių sąlygų, mūsų tautiečiai renkasi fizinio asmens bankroto bylą kelti būtent Latvijoje. Tik svarbu pabrėžti tai, kad fizinis asmuo šioje šalyje privalo dirbti ir gyventi mažiau pusę metų, kad bankroto procesas galėtų įvykti.

Scroll to Top