oro-valymas

Ką daryti, kad namuose būtų kuo kvėpuoti?

Ar žinote, jog namuose oras gali būti toks pat užterštas kaip didelėje sankryžoje kamščio metu? Galbūt net labiau. O juk mūsų koridoriais ir virtuvės plytelėmis nevažinėja sunkvežimiai ar dūmijantys dyzeliai. Mūsų iškvėpuotas oras, dulkės, kurios yra mūsų odos negyvos ląstelės, po namus pasklidę garai nuo maisto gaminimo ir visa kita. Namuose, kuriuose nėra tinkamos vėdinimo sistemos, oras išties tampa užterštas ir nesveikas kvėpuoti ir dėl to reikia imtis specialių priemonių.

Vėdinkite kambarius

Jei namuose nėra vėdinimo sistemos, vienintelis būdas išvėdinti kambarius, yra atidaryti langus. Tą daryti reikia ir žiemą, ir kuo dažniau. Kiekvieną rytą atverkite langus bent 5 minutėms, jei dieną leidžiate namie, reikėtų atverti kelis kartus ir dienos metu, taip pat ir prieš miegą. Kuo plačiau atveriate langus, tuo greičiau pasikeičia kambaryje oras. Beje, itin gerai sudaryti skersvėjį, bet jei esate jautrūs ir greitai peršąlate, pasistenkite tuo metu būti saugioje vietoje, kur jūsų nepasieks skersvėjis.

Įsigykite oro valytuvą

Pažvelkite į savo kambarių orą tuomet kai į kambarį šviečia saulė. Ore, maždaug metro aukštyje dažnai kaupiasi dulkės, jos tiesiog tarsi kybo ore. Tokiame aukštyje jūs miegate, sėdite, tad realiai kvėpuojate dulkėmis. Alergiškiems žmonėms didelė dulkių koncentracija sukelia stiprią alergiją, astmos paūmėjimus. Išeitis – itin dažnai valyti dulkes nuo visų paviršių su drėgna šluoste, plauti grindis, siurbti kilimus. Taip, pat efektyvu įsigyti oro valytuvą. Oro valytuvas specialus prietaisas, kuris valo orą nuo dulkių(filtruoja) https://www.b-a.eu/c2354/Oro-valytuvai-jonizatoriai Toks prietaisas turi indikatorių, rodantį, koks kambaryje užterštumas dulkėmis ir veikia tik tada kada reikia. Itin praktiška.

Nedeginkite netinkamų medžiagų

Kad oras kambariuose būtų švaresnis, reikėtų vengti rūkymo kambariuose. Tai ne tik nesveika Jums bet ir esantiems šalia, kvėpuojantiems prirūkytu kambario oru. Taip pat reikėtų vengti deginti žvakes pagamintas parafino pagrindu. Verčiau rinkitės bičių, sofų ar palmių vaško pagrindu pagamintas žvakes, nes jos yra natūralios, nerūksta arba rūksta daug mažiau.

Atkreipkite dėmesį į krosnis ir židinius

Jei jūsų namuose yra netvarkingas pečius, krosnis, židinys, tuomet yra tikimybė, jog jis ne tik neefektyviai kūrenasi, tačiau ir gali nuodyti orą. Galbūt jūs nejaučiate, tačiau jie leidžia smalkes, kurios yra mirtinai pavojingos. Todėl rekomenduojama vos tik pastebėjus neįprastus reiškinius, arba apskritai profilaktiškai, pasikviesti specialistus įvertinti kūrenamų įtaisų būklę. Geriau pasisaugoti, nei vėliau gailėtis.

Neleiskite įsiveisti pelėsiui

Pats didžiausias namų priešas yra pelėsis – jis ne tik nemaloniai  kvepia, „nudažo“ kambario kampus žaliai, tačiau ir sukelia kvėpavimo takų ligas, suaktyvina alergijas. Pelėsis gali būti ir nuodingas. Pelėsis susidaro esant per daug drėgmės namuose ir trūkstant ventiliacijos, dažniausiai randasi vonioje, virtuvėje, miegamajame. Todėl šiuose kambariuose ypatingai reikėtų stebėti drėgmės lygį bei čia turėtų būti dažniau naudojamas oro valytuvas. Tik tuomet galima būti tikriems, kad kvėpuojate švariu ir sveiku oru.

Scroll to Top