Verslo etiketas Švedijoje – patarimai kelionės metu

Švedija yra puiki šalis ne tik kelionėms, poilsiui, medaus mėnesiui ar net gi ekstremalaus sporto išvykoms, bet ir plėtoti verslui ar gyventi. Lietuvių ir kitų Europos šalių gyventojų emigracijos į Skandinaviją mastai nemažėja, o Švedija yra šalis, galinti pasiūlyti neįtikėtinų galimybių verslui.

Jeigu Švedija jau nėra nepažįstama šalis ir čia esate lankęsi ne kartą, o šį kartą skrydis į Švediją bus lemtingas jūsų verslui ar darbui, štai ką reikėtų žinoti apie verslo etiketą šioje šalyje.
Visų pirma, Švedija pirmauja pasaulyje reiškiniu, kuris vadinamas „socialinė atsakomybė versle“. Į ta įeina tokie globaliai aktualūs dalykai, kaip lyčių lygybė darbo aplinkoje, anti-korupcija, ekologija siekiant išvengti globalinio atšilimo. Jau nuo 1970-ųjų ši šalis visus minėtus reiškinius jautriai ir aktyviai įtraukia į verslo etiketo modelį. Tad norėdami plėtoti savo veiklą Švedijoje turite taip pat nuoširdžiai stengtis dėl geresnio pasaulio.

Punktualumas yra dar viena vertybė švedų verslo pasaulyje. Kiekvienas susitarimas su verslo partneriais yra šventas. Vėlavimas į verslo pietus ar susitikimą yra laikoma skurdaus verslo etiketo ženklu.
Su verslo dovanomis nederėtų skubėti. Lygiai kaip švedai yra lėtesni asmeninių santykių požiūriu, taip ir su verslo partneriais jie neskuba susirišti po pirmo susitikimo. Tik sulaukę dovanos jums iš švedų partnerių, jau jūs galite atsilyginti jiems savo dovana.

Švedija yra laisva šalis, ir tai pasimato švedų darbovietėse, kur įprastą darbo dieną galima ateiti apsirengus patogiais tvarkingais drabužiais, tačiau, kaip ir visur, į susitikimus ar darbo pokalbius rekomenduojama pasipuošti klasikine apranga.

Taip pat Švedija yra mažiausiai korumpuota šalis. Už kyšius čia taikomos griežtos bausmės, todėl tikrai nepatariame čia verslo daryti tiems, kurie Lietuvoje pratę prie „dovanų“ tam tikriems asmenims.
Norite pamatyti kaip ir kur visos, sąraše esančios garsenybės gyveno iš tiesų? Pigūs lėktuvų bilietai į Stokholmą, Švediją yra puiki galimybė įgyvendinti jūsų svajonę. Keliaukite į Švediją ir susipažinkite su šio miesto atradimais.

Scroll to Top