Graikijos įdomioji virtuvė

Graikai gali pasididžiuoti savo graikiška virtuve, kuri yra viena seniausių ir turtingiausių, taip pat pasigirti viena seniausių recepto knyga, kuri buvo parašyta dar Senovės Graikijoje ir išleista netgi 330 m. pr. Kr. Senovės Graikija praeityje buvo Europos kultūros centras, kuriame galima gardžiuotis ne tik skaniausias maistas, bet sparčiausiai atsirado ir kitų kultūros elementų kaip: teatras po atviru dangumi, būvo vertinamas mokslas ir sporto šakos.

Graikai mėgsta būti kartu su savo šeimomis, vertina bendravimą, dažnai kartu su visa šeima valgo ne namie. Graikijos maistas pasižymi savotiškai gardžiu skoniu. Šį virtuvė turi seną patiekalų tradiciją, su kuria nesusipažinusiam turistui, lankantis Graikijoje, turėtų būti gėda. Norėdami paragauti tradiciškai pateiktos žuvies, krevetes, kalmarus, krabus, omarus, austres ir kitas jūros gėrybes, verta apsilankyti jūros pakrančių kavinėse, kur galima pačiam užeiti į virtuvę, ją pamatyti ir išsirinkti patinkančią žuvį. Tavernose mėgsta leisti laisvalaikį vakarais daugelis graikų, kur geriamas visiems pažįstamas alus, vynas, ir specifinė spygliuočių medžių sakų trauktinė, o ryte užsunkama pasigardžiuoti stipria, rytietišku būdu pagaminta kava.

Kadangi Graikijoje visus dvyliką mėnesių šviečia saulė, todėl ten paplitę salotos, daržovės, ir kiti augaliniai patiekalai, kuriems yra puiki galimybė ten augti. Graikai labai vertina daržoves ir jų teikiamą energiją, ypatingai šias: špinatus, artišokus, baklažanus, pomidorus, kopūstus, bulves, paprikas, moliūgus ir pupas. Ten galima paragauti tradiciškai paruošto troškinio, kuris susideda iš pasirinktos mėsos ir daržovių, natūralių prieskonių kaip: česnakų, pipirų, mėtos, petražolių, bazilikų, čiobrelių. Čia ypatingai paplitęs alyvuogių aliejus, be kurio neapsiena nei vienas patiekalas.

kelionė į Graikiją

Nuvykus į Graikiją verta paragauti šių patiekalų :
1.vieną populiariausių patiekalų – Maussaka, kuri pagaminta iš bulvių, mėsos, baklažanų, apkepama kiaušiniuose ir pagardinamas česnakiniu padažu;
2.graikiškų šašlykų Souvlaki, kurie tradiciškai kepami iš avienos, pagardinami alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir žalumynais;
3.žuvį, keptą atvirame inde, su morkomis, bulvėmis, porais, pankoliais, pomidorais ir pagardintą citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi – Psaria plaki;
4.tradicinių Paidaki, kuri gaminama iš ožkos arba avienos šonkauliukų, dažniausiai gardinama su raudonėliu, citrina, druska ir pipirais;

Graikiški desertai ir saldumynai visiems palieka didžiuli įspūdį, net ir tiems, kurie nemėgsta saldaus maisto. Baklavos pyragas yra vienas skaniausių, kuris susideda iš plonų tešlos lakštų, riešutų ir medaus sirupo.

Į Graikiją verta keliauti ir ragauti skaniausius patiekalus!

Scroll to Top