Tarp Europos ir Azijos – Stambulas

Turkija – šalis, kuri yra pamėgta lietuvių poilsiautojų dešimtį metų. Didžiausi kelionių būmai siejasi su šios šalies poilsinėmis kelionėmis. Į Turkiją dažniausiai keliaujama, norint atsipalaiduoti įstabaus grožio paplūdimiuose, pavalgyti skanių patiekalų. Labiausiai paplitusios kryptis yra: Antalija, Alanija, Kameras, Marmaris, Bodrumas, Sidė. Tačiau skrydžiai į Turkiją gali pasiūlyti ne tik geras emocijas teikiančius kurortus, bet ir atostogas kultūros židinyje.

Stambulas yra vienas geriausių pasirinkimų kultūros ir meno gerbėjams, nes ten atsispindi architektūrinis kontrastas ir žadama daug gerų įspūdžių keliautojams, pasirinkus netradicines atostogas Turkijoje. Sostinė gali pasigirti geografine vieta, nes ją istoriškai skyria kelios kultūros, ne tik Turkijos, bet ir Europos, bei Azijos. Todėl įvairiapusės kultūros gurmanams Stambulas gali pasiūlyti pasigrožėti tiek vakarietško, tiek tradicinio turkų gyvenimo būdu.

Vakarietiškajame Stambule galima pamatyti daug šiuolaikiškų ir jaunų žmonių, apsirengusių netradiciniais rūbais, primenantys tikrus europiečius. Čia gyventojai gali pasigirti ne tik puikiu mados skoniu, bet ir išpopuliarėjusią filmų bei serialų industriją. Šioje sostinės pusėje, galima apsilankyti linksmybių atmosferą skleidžiančiose kavinėse, baruose, pasišokti naktiniuose klubuose, apsipirkti moderniuose prekybos centruose.

Kitoje Stambulo pusėje galima pasižvalgyti po kultūrinį miestą. Toli gražu, ten nepamatysite nei vieno žmogaus, apsirengusio šiuolaikiškai, vyrai su tradiciniais natūralaus pluošto rūbais, o moterys savo grožį slepia po ilgais šydais. Čia sklinda religiškai tradicinės maldos, griežtai laikomasi musulmoniškosios tradicijos.

skrydžiai į Turkiją

Stambulas – didžiausias Turkijos miestas, turintis kupiną patiries istorinę liniją. Stambulas savo amžiumi, gali konkuruoti su Senovės Roma, netgi pirmasis yra daug labiau įtakingesnis, ir visada taip būvo. Be Romos imperijos ištakų, čia galima atrasti ir Osmanų, Bizantjos ir Lotynų imperijos istorinių linijų. Modernizmas, postmodernizmas su tradicijomis puikiai dera, vien architektūrinis paveldas, mečetės, kontrastingai derančios prie naujų stiklo dangoraižių palieka nuostabaus grožio peizažą. Miesto unikalumas slypi tikru, pulsuojančiu gyvybe, gyvenimo ritmu.

Skrendant į Turkijos sostenę, verta pamatyti šias vietas, kurios priduoda kultūrinio prieskonio ir išskirtinumo:

Mėlynoji mečetė – miesto simbolis ir tikras šventumo veidrodis. Tai ypatingai didelė ir šventa vieta, turinti įspūdingą energetinį lauką, bei pojūtį.

Fatih turgus – čia galima rasti daug tradicinių prieskonių ir kitų, reikalingų prekių. Puikus pasirinkimas čia apsipirkti, norint atsivežti gimtinėn lauktuvių, nes turguje esančios prekės ir atmosfera atspindi tradicini turkų gyvenimo būdą.

Valenso akvedukas yra Romos imperijos palikimas, tiek istoriškai, tiek architektūriškai. Tai milžiniška vandens sistema, kuri išlikusi iki šių dienų.

Topkapio rūmai supažindins su Osmanų imperijos istorinėmis ištakomis. Tai viena iš labiausiai lankytinų vietų Stambule.

Bazilikos vandens saugykla – turbūt viena gražiausių ir paslaptingiausių vandens saugyklų. Jeigu turite didelių svajonių, tuomet nepraeikite pro Nojaus šulinį neįmetę monetos, sakoma, kad norai ištikro pildosi.

Scroll to Top