Atostogos Odesoje

Odesa yra spalvota kultūriniu ir tautybiniu atžvilgiu, kadangi joje gyvena bulgarai, žydai, rusai, ir žinoma ukrainiečiai. Dėl mokslų kokybės čia atvažiuoja studentai iš Turkijos, Afrikos ir Kinijos. Moksliniais pasiekimais Odesa gali pasigirti, mat iki šiol didžiausias nuopelnas visai pasaulinei istorijai – pirmas kosminis laivas pasiekia orbitą, dėka gyvenusio ir besidarbuojančio Odesoje rusų mokslininko S. Koroliovo. Kad ir kaip pagarsėjusi Odesa, būtina bent kartą apsilankyti joje, nes miesto kurortas žada ne tik nepakartojamus įspūdžius, žmonių draugiškumą, bet ir mažesnes kainas, negu bet kur kitur.

Kur ir kada apsilankyti?

Pasirinkus atostogas Odesoje, galima ne tik apsilankyti labiausiai lankytinose vietose kaip: Odesos Operos ir Baleto teatre, Odesos katakombose, Tolstojaus rūmuose, užlipti Potiomkino laiptais, bet atitaikius tam tikrą laiką, galima sudalyvauti kasmetiniuose renginiuose. Būsimoms nuotakoms bus aktualu atvykti į Odesą gegužės mėnesio pabaigoje, prieš pat birželį, nes čia kasmet vyksta Nuotakų paradas, kuomet nesuskaičiuojamas kiekis moterų demonstruoja vestuvines sukneles ir kitą atributiką miesto centre, galima pasisemti stiliaus idėjų. Mėgstantiems pramogauti, rekomenduotina atvykti rugsėjo antrą diena, kuomet švenčiamas grandiozinis Odesos gimtadienis. Šventės metu dieną pasitikti galima parodose, įpusėjus vyksta motociklininkų paradas, po vėlyvų pietų galima sudalyvauti ne viename koncerte, o mėgstantys naktinį gyvenimą, galės pasitikti naktį su muzikos festivaliais ir gimtadieniniais fejerverkais. Lėktuvų bilietai į Odesą pravers pavasarį ir vasarą ieškant džiazo muzikos festivalių, tuo pačiu sudalyvaujant pavasarį vykstančiame kūno meno festivalyje.

Ką paragauti?

Odesoje verta paragauti jūros gėrybių, kurios subtiliai pateikiamos. Jūros gėrybių germanams šviežia žuvis sukels nepakartojamų emocijų ir norą dar kartą sugrįžti. Kadangi Odesa yra Ukrainoje, todėl neapsieinama be tradicinės virtuvės. Nacionalinis patiekalas yra barščiai, kurie gaminami iš įvairių daržovių, pagardinama lašinukais. Nors odesoje sunkiau galima rasti, nes virtuvės tradicijos labai priklauso nuo regiono, verta paragauti virtinių, pagardintais įvairaus spektro įdarais ir padažais, tokiu koldunų ir kitų virtinių patiekalu turbūt niekur daugiau neteks paragauti. Verta paragauti saldžių lašinių, kurie pagardinami saldžiu sirupu, žinoma, tai yra skonio reikalas. Desertai dažniausiai pateikiami tie, kurie pagaminti iš natūralios produkcijos: slyvų, vyšnių, obuolių, kriaušių, serbentų, abrikosų, žemuogių, riešutų, aguonų ir medaus. Rekomenduotina paragauti šviežiai iškepto aguonų pyrago. Labiausiai paplitę gėrimai yra: arbata, kava, gira, kompotas, alus, degtinė ir naminis vynas.
Pagarba ir geranoriškumas

Ukrainos gyventojai labai geranoriški ir draugiški. Sutikus bet kokį prekybininką galima paklausti kaip verčiau elgtis Odesoje ir kur apsilankyti, taip pat jie mielai papasakos įdomias istorijas apie kultūrą ir gyvenimą čia. Svarbu jausti pagarbą, nors Odesoje yra ir kitų tautybių atstovų, bet sutikus ukrainietį nieku gyvu negalima pavadinti jo rusų, nes tai bus įžeidimas. Geriau bendraujant su tautiečiais, vengti kalbėti apie Sovietų sąjungą, okupacinius metus. Kad ir kaip tolerantiškai Ukrainos gyventojai yra nusiteikę, geriau nekurstyti pasipiktinimo, svarbiausias kriterijus – pagarba.

Scroll to Top