Batumi miestas Gruzijoje

Batumis – vienas iš labiausiai lankytinų vietų Gruzijoje, kur svetingumas lietuviams ir geras poilsis, susipažįstant su Gruzijos kultūra tampa vienu malonumu. Batumi miestas yra Adžarijos, žinomos kaip autonominės respublikos, sostinė, ne gana to, kad miestas gali pasigirti savo didžiausiu uostu visoje Gruzijoje, nes šis užima daugiausia vietos Juodosios jūros pakrantėje, bet tuo pačiu yra antras pagal dydį miestas ir vienas pagrindinių kurortų Gruzijoje.

Batumi miestas pasižymi įvairiapusiška kultūra – tai vietovė, kurioje jaučiamasi tarp senovės kultūrų ir inovatyvaus Gruzijos paveikslo. Batumis ne visada priklausė Gruzijai: dar filosofo Aristotelio laikais šis miestas minėtas kaip vienas didžiausių ir seniausių pasaulio istorijoje. Vietoje Batumio miesto, dar senovės Graikijos laikais, čia buvo graikų kolona pavadinimu Batis, veliau šią teritoriją valdė net Osmanų imperija. Batumis taip pat nuo seno yra vienas svarbiausių Rusijos naftos eksportu pasižymintis miestas. Šiai dienai Batumis pozicionuoja maisto pramonę, subtropinių vaisių eksportą į kitas šalis ir pasižymi sulčių gamybą.

Batumyje galima pasilepinti Juodosios jūros pakrantėmis, kur neretai sutinkami rusai, arabai ir europiečiai, žinoma, šalies kaimynai čia irgi visada laukiami. Ne gana to, galima pamatyti daug Gruzijos architektūrinio palikimo ir naujai išdygusių pastatų, kurie buvo konstruojami, nuo 2004 metų, nusprendus miestą paversti kurortu. Pramogų mėgėjams Batumi miestas turėtu būti tikras rojus – orientuotas į lošimo barus, kazino, naktinius klubus, barus. Galima išgirsti nuogirdų, kad miestas skirtas turistams, kurie noriai leidžia savo laisvalaikį tarytum Las Vegase.

Vienas pagrindinių Gruzijos miestas ranka pasiekiamas Turkijos sienos. Kultūra klesti Batumyje mokslo srityse veikiant universitetui, konservatorijai, policijos ir jūrų akademijos, galima akcentuoti Gruzijos mokslų akademijos centrą, kuris ugdo daugelį žmonių, yra vienas pagrindinių mokslo srities centras Gruzijoje. Galima apsilankyti Adžarijos muziejuje, dramos teatre, operos ir baleto teatre, delfinariume, netgi cirke. Šios lankytinos vietos užtikrins gerą nuotaiką ir įspūdžius pažindinantis su Gruzijos kultūra.

Batumi miesto kultūra atsispindi ir per maisto prizmę. Būnant prie Juodosios jūros tiesiog privalu apsilankyti mažuose restoranėliuose, kur pateikiama šviežia žuvis, dažnu atveju meniu yra nenuspėjamas, nes kas pagaunama, tas ir ruošiama. Maistas yra organiškas ir skanus, nutolus nuo kurorto galima paragauti net kankorėžių uogienės. Labai paplitęs patiekalas yra Adžariškas Chačiapuris, žinoma, Chačiapurį galima paragauti visoje Gruzijoje, bet Batumi mieste jis bus ypatingai skanus. Adžariškas Chačiapuris primena laivelį, kurio viduje kiaušinis.

Scroll to Top