Daržovės

Kokia salotų nauda sveikatai?

Daržovės ypač vertingos ir reikalingos mūsų kasdieninėje mityboje. Visi žinome apie daržovėse esančius vitaminus, kitas naudingas medžiagas, bei stengiamės savo maisto racione jų pakankamai vartoti. Daugiausia lietuvių suvartojamų daržovių sąrašą sudaro mūsų krašto daržovės –  bulvės, pomidorai, agurkai, svogūnai ir salotos. Būtent pastarosios, įvairių rūšių salotos, yra vienos vertingiausių daržovių. Tad jomis tikrai verta gardinti patiekalus bei esant progai nepamiršti patiekti prie pietų stalo patiekalų. Aptarkime  kuo naudingos mūsų sveikatai salotos.

  • Naudingosios medžiagos

Salotose gausu vitamino A, geležies, magnio, kalio, kalcio, vario, jodo, mangano ir kitų naudingų elementų, kurie daro teigiamą įtaką mūsų sveikatai. Vitaminas A gražina odos būklę, gerina regėjimą ir imuninės sistemos veiklą. Geležis užkerta kelią mažakraujystės atsiradimui, o kiti naudingi elementai teigiamai veikia įvairius mūsų organizmo procesus.

  • Pektinai

Viena naudingiausių salotose esančių medžiagų yra pektinai. Jie ypač reikalingi sergantiems inkstų, kepenų ligomis, cukriniu diabetu bei turintiems per aukštą cholesterolio kiekį kraujyje. Pektinai mažina blogąjį cholesterolį, gerina žarnyno veiklą bei kitus organizmo procesus.

  • Poveikis medžiagų apykaitai

Salotos skatina ir aktyvina visus organizmo medžiagų apykaitos procesus – gerina virškinimą, padeda pasisavinti naudingas medžiagas, reguliuoja skysčių balansą, varo šlapimą ir kenksmingas medžiagas iš organizmo.

  • Nauda norintiems numesti svorio

Nors salotose gausu įvairių vertingų medžiagų, tačiau jos mažai kaloringos. Su 100 gramų salotų jūsų organizmą papildys tik 12 kalorijų! Tai puikus būdas papildyti organizmą naudingomis medžiagomis tiems, kurie laikosi dietos arba nori numesti svorio.

Dėl salotų teikiamos naudos jas vartoti verta kuo dažniau. Salotas galima patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų. O mišrainė, kurios sudėtyje gausu salotų, gali tapti skania ir vertinga vakariene.

Scroll to Top