Iš kur atkeliauja rubinai?

Rubino akmuo – vienas brangiausių planetoje. Šis mineralas turi chromo pėdsakų, todėl yra raudonos spalvos. Jis itin vertinamas ir dažnai mėgiamas juvelyrikos dirbiniuose. Daugelis žavisi šių brangakmenių grožiu, tačiau tik nedaugelis žino iš kur jie atkeliauja.

Rubino reikšmė senovėje

Žodis rubinas kilęs iš lotynų kalbos, kurio reikšmė – raudonas. Dažniausiai šie brangakmeniai ir yra sodriai raudoni, tačiau kartais pasitaiko ir su violetiniu atspalviu. Senovėje rubinais buvo puošiamos karūnos, šis brangakmenis turėjo karališkos valdžios simbolį. Tuo metu rubino reikšmė buvo itin svarbi, jis asocijavosi su valdžia, turtais ir didele galia. Rubino akmuo turėjo svarbią religinę reikšmę – senajame testamente jis dažniausiai minimas brangakmenis. Senovėje buvo manoma, jog rubinas stiprina žmogaus energetinį lauką ir skatina dvasinį tobulėjimą. Šių brangakmenių vertė nustatoma ne tik pagal kilmės vietą, bet ir skaidrumą, karatus, briaunavimą bei spalvą. Vertingiausi yra tamsiai raudonos spalvos, neturintys kitų spalvų atspalvių ar priemaišų. 

Rubino kilmė

Šiandiena rubinai tiek dideliais kiekiais, tiek mažais randami visame pasaulyje. Tačiau vienas geriausių šio brangakmenio šaltinių yra Mianmartas. Tik labai maža dalis išgautų mineralų yra verti juvelyrinės kokybės. Rubinų išgavimo technologijos labai senos. Šis procesas nėra lengvas, reikalauja daug darbo, atliekamas rankomis plaunant smėlį ir gargždą. Kartais akmenys randami upių dugne. Šiuo metu svarbiausi rubinų eksportuotojai yra Tailandas, Šri Lanka, Tanzanija, Tadžikistanas ir Afganistanas. 

Taigi, rubinų esti visame pasaulyje, tik jų išgavimo technologijos nėra paprastos, todėl tuo užsiima ne visos šalys. Šiandien pagrindinis rubinų šaltinis yra – Tailandas, Šri Lanka, Tanzanija, Tadžikistanas ir Afganistanas. 

Scroll to Top