kaip-isnaikinti-vapsvas

Pavojingi vabzdžiai Lietuvoje: ką reikia žinoti?

Esant geriems orams vis daugiau laiko kiekvienas nori praleisti lauke ir taip pasigrožėti pabudusia žavinga gamta. Vis daugiau žmonių traukia į parkus, renkasi žygius į miškingas vietoves ir panašiai. Visgi šiltuoju sezono laikotarpiu Lietuvoje suaktyvėja ir gyvūnija, o gamtos teikiama nauda turime dalintis su ne visuomet pageidaujamais gyviais. Vieni tokių – vabzdžiai, dažnai sukeliantys didelių nemalonumų. 

Nekviesti svečiai – širšės ir vapsvos

Problemas mūsų šalyje itin dažnai sukelia širšės bei vapsvos. Šie gyviai didžiausią pavojų daro alergiškiems žmonėms, nes jų įkandimas gali ne tik sukelti didelį skausmą, bet ir sutrikdyti kvėpavimo takus ar iššaukti anafilaksinį šoką. Todėl būtina save stebėti. Teigiama, kad vapsvos ir širšės gelia tuomet, kai jaučia pavojų ir siekia apsisaugoti. Įprastais atvejais jos nėra tokios agresyvios. Tiesa, atšilus orams jos sukelia bėdų įsikurdamos žmonėms nenaudingose vietose: gyvenamojoje teritorijoje, po stogu, balkone, palėpėje, įvairiose angose ir pan. Tokiu atveju patiems naikinti lizdus yra pavojinga, tačiau juos šalinti būtina nedelsiant. Protingiausia kreiptis į šios srities specialistus, kurie žinos, kaip išnaikinti vapsvas konkrečiu atveju. 

Maži, bet pavojingi uodai

Zvimbiantys, įkyrūs ir niežėjimą ar net skausmą sukeliančius įkandimus paliekantys uodai – grėsmė kiekvienam lietuviui. Kraujasiurbiai vabzdžiai gali platinti įvairias ligas. Mūsų šalyje didžiausią paplitimą turi miško uodai, mėgstantys įvairius laikinus vandens telkinius.

Uodai ypač pavojingi į alergijas linkusiems žmonėms, todėl būtina laiku imtis priemonių. Ypač tuomet, kai uodų aktyvumas yra didžiausias – ankstų rytą ir vakarą. Prekybos vietose galima rasti įvairių uodus atbaidančių preparatų, tačiau veikimui užtikrinti svarbu vadovautis naudojimo instrukcijomis ir elgtis atsakingai. Naudinga žinoti, kad uodų atbaidymui paprastai padeda ir eteriniai aliejai, skleidžiantys eukalipto ar kedro medienos kvapus. 

Akivaizdu, kad poilsis gamtoje turi tiek savų pliusų, tiek minusų, tačiau žinant pagrindinius akcentus, nemalonumus galima sumažinti. Svarbiausia – saugoti savo sveikatą. Būnant gamtoje reikėtų su savimi turėti vabzdžius atbaidančių priemonių, nesivilkti ryškių drabužių ir vengti saldžių kvapų, kuriuos skleidžia įvairūs kvepalai ar kremai. 

Scroll to Top