Kokios priemonės reikalingos kūdikiui?

Vaikų priežiūros priemonės yra vienos iš būtiniausių dalykų, kurias turi turėti kiekviena šeima, kuri ruošiasi turėti kūdikį. Kūdikis dar nebūna gimęs, kai jau po truputį yra parenkami daiktai, kurie bus privalomi norint tinkamai pasirūpinti savo mažyliu.

Sauskelnės, vystyklai ir palutės

Be šių priežiūros priemonių nėra įsivaizduojama kūdikio kasdienybė. Šiuolaikinėje rinkoje galima rinktis iš daugkartinių arba vienkartinių sauskelnių, kurios būna pagamintos iš ekologiškų ir netoksinių medžiagų. Vienkartinių sauskelnių reikėtų turėti bent dvi pakuotes – pirmo dydžio t.y. 2 – 5 kilogramai ir antro dydžio t.y. 3 – 6 kilogramai. Pripirkti vienkartinių sauskelnių nereikėtų, nes pirmą dydį kūdikiai labai greitai išauga. Na, o mergaitėms ir berniukams, sauskelnės pradedamos išskaidyti tik nuo trečio dydžio.

Palutės yra itin naudingos tada, kai reikia nušluostyti kūdikį. Jos yra pagamintos ir bambuku, todėl žymiai geriau sugeria vandenį nei rankšluosčiai. Jų dažniausiai užtenka turėti apie 3 – 4 vienetus (juos galima skalbti).

Drėgnos servetėlės ir priemonės nuo perkaitimo

Drėgnas servetėles rekomenduojama naudoti tik pirmais kūdikio mėnesiais, kai jo išmatos būna itin klampios. Pirmai reikėtų užpakaliuką nuvalyti su drėgnomis servetėlėmis, o vėliau jį pakišti po šiltu vandeniu, kad drėgnuose servetėlėse esančios medžiagos nesukeltų alerginės reakcijos. Jeigu neturite galimybės, kur apiprausti kūdikio, tuomet drėgnos servetėlės tiks, tačiau kitu atveju geriau rinktis šiltą vandenį ir palutę. 

Kūdikiams, ypač esant karštiems orams, šunta kaklo, kirkšnies ir kitos kūno zonos, kurios yra uždaresnės. Priemonių apsaugančių nuo iššutimo yra labai daug, todėl kiekvieno vaiko tėvai gali atrasti jam labiausiai tinkančią:

  • kremus galima tepti ant nusausintos odos, bet reikia įsidėmėti tai, kad kremai, kuriuose yra cinko reikia vartoti tik 3 – 4 dienas, nes jis itin sausina odą
  • pataisų sporų miltelius galima naudoti ant drėgnos odos, bet reikia stebėti, kad jie nesubėgtų į raukšleles. Šiuos miltelius galima pakeisti ir į bulvių krakmolą
  • aliejukas naudojamos tuose odos vietose, kur yra sunkiausia nusausinti (šiose vietose itin gausu nešvarumų).

Taip pat esant karštiems ir saulėtiems orams, reikėtų nepamiršti ir pasirūpinti apsauginiu kremu nuo saulės.  Žinoma, kūdikiams reikalingi saulės spinduliai, nes jų dėka gaminasi vitaminas D, tačiau vaiką reikia apsaugoti nuo blogųjų spindulių (ypač vidudenį). Draugiškiausia saulė vaikui yra ryte, vakare arba prasiskverbianti pro medžių lapus. Kūdikiams naudojami specialūs kremai nuo saulės, kuriuose yra daugiau SPF bei jie yra natūralūs ir be kvapiklių.

O kaip su mažylio nagučiais?

Kūdikio nagai yra labai maži, todėl norint pasirūpinti jų manikiūru, reikia naudoti žirklutes, kurios yra su bukais galais. Nerekomenduojama naudoti įprastų manikiūrinių žirklučių, nes jos turi aštrius galus, na, o suspurdėjus kūdikiui jį galima sužeisti. 

Scroll to Top