Turizmo rūšys

Turizmo rūšys

Turizmas (pranc. tourisme) – tai sportas, reiškiantis kelionę, kurioje racionalus laisvalaikis derinamas su edukaciniais ar moksliniais iššūkiais. Tai pati populiariausia sporto šaka visiems – vaikams, jaunimui, suaugusiems ir net pagyvenusiems žmonėms.

Pagrindinės turizmo rūšys yra: pėsčiųjų, vandens kelių, dviračių, slidinėjimo, kalnų ir automobilių bei motociklų turizmas

Patogiausias ir dažniausias yra žygiai. Sudėtingesnė turizmo šaka yra dviračių turizmas, kuriam, be bendro pasiruošimo, reikia ir specialaus pasiruošimo. Lietuvoje taip pat yra geros kelionės vandeniu sąlygos. Tačiau kelionėms vandeniu reikia turėti gerų kelionių įgūdžių ir specialaus pasiruošimo. Vandens keliais keliauti gali tik tie, kurie yra keliavę pėsčiųjų maršrutais, moka plaukti, gerai valdyti irklą ir žino navigacijos taisykles. Žiemą paplitęs turizmas slidėmis. Tai sudėtinga turistinio sporto šaka, reikalaujanti didelio užsigrūdinimo, pasiryžimo ir sugebėjimo įveikti žiemos sunkumus. Mėgsta turizmą slidėmis jauni ir seni, taip pat ir vaikai. Kiekvienais metais vis daugiau plinta turizmas motociklais, automobiliais ir motoriniais laivais. Didžiausias šios turizmo rūšies pranašumas yra tas, kad galima keliauti dideliais atstumais ir greitai. Be to, keliauti automobiliais arba motociklais yra patogu, turistai mažiau priklauso nuo vietos ir oro sąlygų. Be sportinio turizmo, yra ekskursinis turizmas, t. y. keliavimas traukiniais, autobusais, garlaiviais, lėktuvais. Ekskursinis turizmas yra daugiausia paplitusi tarptautinio turizmo šaka. Pagrindinės turizmo formos yra išvykos bei ekskursijos, turistiniai žygiai, turistinės stovyklos ir taip toliau.

Žygiai ir ekskursijos yra didelio masto kelionės po miestus ir gyvenamuosius rajonus pėsčiomis arba automobiliu

Jų organizavimas skirtas pramogoms arba vietovėms tyrinėti (istoriniam, gamtos, kultūriniam ir ekonominiam gyvenimui). Pagrindinis žygio po miestą ar regioną tikslas – skatinti sveikatą, žygiai turi ir edukacinių tikslų. Grynas oras, nuostabūs gamtos vaizdai, plaukiojimas, didelio masto žaidimai ir ekskursijos paverčia ekskursijas ir keliones žavinga ir smagia. Organizaciniu požiūriu kelionės yra labai paprasta priemonė. Dienos kelionė turizmo tikslais vadinama poilsio dienos išvyka. Ekskursija gali būti vienos dienos arba kelių dienų kelionė arba kelionė moksliniais, sportiniais ar pramoginiais tikslais. Kelių dienų kelionės apima kelionių patogumų naudojimą. Trumpos kelionės yra pramoginės, edukacinės paskirties. Turistinis žygis – tai kolektyvinė kelionė pėsčiomis, dviračiais, slidėmis ar vandens keliais, jungianti racionalų poilsį su lavinimo arba mokslo tikslais. Paprastai turistiniai žygiai turi konkretų tikslą. Tikslai yra įvairūs, pvz., susipažinti su krašto istorija, istorinių įvykių vietomis, gamta, buitimi, atlikti kraštotyros darbus. Aplamai turistinių žygių tikslas – supažindinti dalyvius su gimtuoju kraštu. Turistinės stovyklos įrengiamos tokiose vietose, kurių apylinkėse galima daryti trumpalaikes ekskursijas, išvykas ir turistinius žygius. Turistines stovyklas įsirengia ir keliaujantieji turistai. Kilnojamoji turistinė stovykla yra tokia stovykla, kur stovyklos gyvenimas kaitaliojamas su turistiniais žygiais. Turistai stovykloje gyvena keletą dienų, daro ekskursijas po apylinkes, atlieka numatytus uždavinius, o vėliau stovyklą perkelia į kitą vietą. Tokią turizmo formą mėgsta dauguma turistų, nes poilsis čia derinamas su turistiniais žygiais. Šitokį turistinį gyvenimą gali organizuoti visos, ypač daugiadienio žygio arba ekspedicinio pobūdžio, turistinės grupės.

Turizmo apžiūros – tai išvykos savarankiškai arba suplanuotai atlikti tam tikras užduotis, pavyzdžiui, mokslo institucijų, ministerijų, kraštotyros muziejų ar tam tikrų sričių ekspertų užsakytas užduotis, mėgėjai dažniausiai renka juos dominančią medžiagą. Tokio tipo kelionių metu bus atliekami mėgėjų, praktinės ar mokslinės reikšmės tiriamieji darbai. Kelionės nuotykio dalyviai turi turėti specialių žinių, specialaus pasirengimo, būti mėgėjai ar bet kurios mokslo srities žinovai. Tai viena geriausių turizmo formų, derinanti aktyvias pramogas su kūrybine ar moksline veikla.

Scroll to Top