dviratis treniruoklis

Beprotybė ar svajonė: aplink pasaulį su dviračiu?

Prieš šimtus metų svajonė apkeliauti pasaulį jūrų keliais buvo įvykdyta. Vėliau, praėjus dar šiek tiek laiko, pasaulį skersai išilgai žmonės išskraidė lėktuvais. Šiandien, atrodytų, kaip ir nebeliko jokio įdomaus būdo, kaip pažinti tolimas užsienio šalis. Bet, kai kurie (keistuoliais jų turbūt vadinti neitų, greičiau jau maksimalistais) asmenys pasirenka tolimas šalis apvažiuoti dviračiu. Jiems sekasi išties neblogai, tiesa tokios kelionės užtrunka, bet džiaugsmas, aplankantis po tokio įveikto tikslo, vertas visų sunkiausių pastangų.

Pasiruošimas kelionei vyksta ištisus metus

Jei ne pasivažinėjimas tikru dviračiu, tai dviratis treniruoklis tampa ta priemone, leidžiančia pasiruošti ypatingai kelionei, išbandyti bei stiprinti savo jėgas, ištvermę ir paversti nuolatinį pedalų mylimą savo nauju gyvenimo būdu. Pasiryžus leistis į tokią kelionę dviračiu reikia ne tik be perstojo treniruotis, tačiau ir susireguliuoti mitybą, įsigyti tam tikras priemones. Tvirtas kalnų dviratis, su persijungiančiomis pavaromis, nepriekaištingai veikiančiais pedalais, stabiliu vairo mechanizmu ir pan., – visa tai yra privalomi tokios kelionės atributai. Šaltuoju metų laiku, kai lauke negalima laisvai važinėti dviračiu, pagelbsti dviratis treniruoklis. Specialus sporto įrenginys padeda pasiruošti, ištverti intensyvų mylimą, leidžia prie tokių krūvių bei ritmo prisitaikyti širdies veiklai, kraujagyslių bei kvėpavimo sistemoms.

Kelionės aplink pasaulį dalyvė – lietuvė

Prieš daugiau nei penkiolika metų į kelionę dviračiu leidosi ir jauna mergina iš Lietuvos – Goda Čiplytė. Kartu su bendražygiais ji per įvairiausias pasaulio šalis mynė 525 dienas. Tada, Lietuvai dar tik skaičiuojant pirmuosius nepriklausomybės metus, toks užmojis tiek jai, tiek jos draugams atrodė tikra avantiūra, bet jaunatviškas maksimalizmas visgi paėmė viršų. Keturiese sėdęsi ant savo dviračių, šie jaunuoliai pradėjo didįjį žygį, kuris buvo skiriamas taikai ir grąžintai Lietuvos nepriklausomybei. Ši grupė startavo Sietlo Vestleiko parke Jungtinėse Amerikos Valstijose, o maršrutas turėjo baigtis 2000-ųjų sausio 1 dieną legendiniame Japonijos mieste Hirošimoje.

Kelionė per keturis žemynus

Didysis taikos žygis turėjo apimti keturių pasaulio žemynų valstybes. Kelionės komandą sudarė dešimt žmonių, tačiau skirtinguose kelio atkarpose prie grupės narių prisidėdavo atskiri keliautojai, entuziastai, kurie vėliau atsitraukdavo ir nebetęsdavo kelionės. Žinoma, tokia kelionė, tai ne dviratis-treniruoklis ant kurio atsisėdus galima lengvai paminti pedalus. Deja, ne visi dalyviai pasiekė kelionės tikslą, vienam vyrui iš Peru tai kainavo gyvybę. Kad ir kokia tragedija įvyko, ji negalėjo apkartinti ir sužlugdyti kelionės. Taigi, įspūdingas žygis dviračiais amžiams pateikė šią transporto priemonę, o visi lietuvės dalyvės įspūdžiai dabar jau sudėti į knygą „Ir aš buvau Afrikoje: Aplink pasaulį dviračiais per 525 dienas“.

Scroll to Top