maistas prancūzijoje

Maistas Prancūzijoje

Kiekvienas, kuris nors kartą lankėsi Prancūzijoje arba ragavo jų patiekalų, galėtų patvirtinti faktai, jog šios šalies kulinarai – vieni geriausių visame pasaulyje. Jų virtuvės šedevrai populiarūs visoje Europoje, o didžioji dalis patiekalų yra kilę iš Prancūzijos.

Dažniausiai išskiriami trys prancūziškos virtuvės tipai – regioninė, klasikinė ir aukštoji. Pastarojoje ypatingas dėmesys skiriamas ne tik maisto gamybai, bet ir jo pateikimui, labai vertinama elegancija ir rafinuotumas. Aukštosios klasės virtuvė dėl savo neįprastų derinių dažnai vadinama įmantriąją, o patiekalų gamybai naudojami tik pačios geriausios kokybės patiekalai, tad norint iš arčiau pažinti šią virtuvę, teks gerokai paploninti piniginę.
Su panašia situacija susidursite ir nutarę paragauti tradicinės prancūzų virtuvės patiekalų, kurie yra ruošiami pagal griežtas nuo senų laikų nusistovėjusias taisykles. Jie dažniausiai patiekiami ištaiginguose restoranuose arba ypatingų švenčių metu.

Priklausomai nuo Prancūzijos regiono, turėsite galimybę susipažinti su atrodytų visiškais skirtingais ir nieko bendro tarpusavyje neturinčiais patiekalais. Vienintelis bendras bruožas yra tas, jog visi regionai priklauso Prancūzijai – dėl šios priežasties šalyje išskiriama atskira regioninės virtuvės rūšis. Kiekvienas regionas turi savas taisykles, maisto gamybos filosofiją ir netgi naudoja skirtingus ingredientus. Pavyzdžiui Normandijoje daugiausiai naudojamas sviestas ir grietinėlė, tuo tarpu Provanse galėsite susipažinti su patiekalais, kuriuose gausu česnako ir aliejaus.

Šioje šalyje taip pat labai mėgstami padažai, todėl jeigu lankysitės Bordo regione, čia tikrai turėsite galimybę paragauti ypač plačiai paplitusio Sauce Bordelaise padažo, kuris yra pagamintas iš raudonojo vyno, kaulų čiulpų, svogūnų ir kitų prieskonių. Didžiausia tikimybė paragauti šio padažo bus, jeigu užsisakysite muštą jautienos kepsnį, kuris vietinių kulinarų yra labai vertinamas.

Nors Bordo regionas nepateiks įmantrių patiekalų pasiūlymų, čia turėsite galimybės paragauti visame pasaulyje garsaus Bordo vyno – kai kurios rūšys puikuojasi geriausių raudonųjų vynų sąraše, todėl tikrai turėsite iš ko išsirinkti.

Scroll to Top