Kaip vaikams duodami vardai skirtingose šalyse

Krikštynų tradicijos kiekvienoje šalyje yra pačios įvairiausios – vaikams ne tik dovanojamos skirtingos dovanos (sidabriniai kryžiukai, sidabriniai medalionai ir t.t.) , bet ir suteikiami patys įdomiausi vardai. Kiekvienoje šalyje vardų davimo papročiai yra unikalūs. Čia apžvelgsime kelis iš jų.
Argentinoje nėra labai daug griežtų vardų davimo papročių, tėvai renka arba madingus, arba jiems patiems patrauklius vardus savo vaikui. Populiariausi jų: Ana, Marija; berniukams – Chuanas arba Chosė.
Kanadoje vardai suteikiami per daug negalvojant. Vaikai vadinami pagal mėgstamų knygų ar filmų veikėjus ir panašiai. Tačiau jie turi ir gražų paprotį – antrą vardą suteikti kito šeimos nario garbei – anūkams vietoj antro vardo suteikiami jų tėvų ar senelių vardai.
Indijoje, pavardės tradiciškai kildinamos iš vietos, kurioje gyventa, arba iš protėvių profesijos. Panašių pavyzdžių rastume ir tyrinėdami senovines lietuvių pavardes. Tačiau Indijoje kiek kitaip – pavardė nurodo šeimos kastą! Tai pradėjo kelti problemų (socialinė nelygybė, suvaržymai maišytis su kitomis kastomis), todėl oficialiai buvo panaikinta apie 60 metų atgal.
Lenkai labai mėgsta savo vaikus vadinti krikščioniškų veikėjų vardais. Todėl ir per įvairių šventųjų šventes ir iškilmes taip pat švenčiami ir vardadieniai. Įdomus faktas – lenkams patinka kurti deminutyvinius vardus. Štai Katažiną jos draugai ir artimieji visada vadins Kasia arba Kaška.
Portugalijoje visuomet suteikiami du vardai, ir jie abu – krikščioniški – kaip Marija Helena arba Antonio Joachimas ir panašiai. Dažniausiai po pirmų vardų eina dvi pavardės – pirma iš motinos, antra iš tėvo. Pavyzdžiui, Maria Helena Pereira Silva.

Lietuvoje daugiau dėmesio skiriama ne tiek vardų tradicijoms, kiek krikštynų dovanoms. Visados populiariausios krikštynų dovanos buvo sidabriniai kryželiai krikštynoms, sidabriniai medalionai ar sidabriniai šaukšteliai. Kita vertus, šios dovanos vertinamos ir kitose šalyse. Sidabriniai medalionai krikštynoms, kaip ir kitos sidabro dovanos patrauklia kaina parduodamos visoje Lietuvoje (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje) bei internetu: https://www.sidabrita.lt/. Tai vertinga dovana, kurią vaikas atsimins iki pat brandos.

Scroll to Top