Svarbiausios bendros istorinės Lietuvos ir Latvijos datos

Lietuvos ir Latvijos istorija eina koja kojon – šios dvi tautos kartu išaugo iš baltų genties jau tūkstančius metų atgal. O šiandien mes dalinamės panašiomis ekonominėmis ar politinėmis problemomis. Beveik kartu įsivedėme eurą, kartu kovojame su panašiomis negandomis. Jeigu skrendate į Latviją ir dar nesigilinote į šios šalies santykį su Lietuva, tai pats laikas tai padaryti.

  • Mūsų šalių bendra istorija prasideda jau apie tris tūkstančius metų prieš Kristų.
    325 m. pr. Kr. Baltų arba aisčių vardas pirmą kartą paminimas Tacito veikale „Germanija“.
  • Iki XIX a. į lietuvių tautą visiškai asimiliavo aukštaičių, sėlių, žiemgalių, deinuvių, kuršių, žemaičių, prūsų gentys, o į latvių tautą susijungė žiemgaliai, latgaliai, kuršiai, sėliai, finougrai ir lyviai.
  • 1236 m. vyko saulės mūšis, kurio metu baltų tautos bendrai įveikė Kalavijuočių ordiną ir sustabdė įsibrovėlių plėtrą į kitas mūsų žemes.
  • 1918 metai ir Latvijai ir Lietuvai reiškė nepriklausomybės paskelbimo metus. Nuo tol visą tarpukarį abi šalys patyrė augimą kaip savarankiškos valstybės.
  • 1939 m. rugpjūčio 23 d. buvo pasirašytas Molotovo-Ribentropos paktas, kuriuo abi baltų šalys buvo pasmerktos žūčiai. Iš pradžių Latvija buvo atiduota SSRS, o Lietuva – vokietijai, tačiau jau prasidėjus pasauliniam karui ir lietuvių valstybė buvo nerūpestingai perduota į SSRS gniaužtus.
  • 1991 metai tiek Latvijai, tiek Lietuvai tapo išsilaisvinimo iš SSRS metais. Pagaliau abi tautos kartu su Estija vėl tapo nepriklausomomis valstybėmis.
  • 2004 metais Latvija ir Lietuva kartu su Estija tapo ES narėmis.

Tad prisimename, kiek daug bendro turi latvių ir lietuvių tautos. Dėl bendros ir sunkios praeities ir šiandien palaikome draugiškus santykius ir džiaugiamės viena kitos draugyste. Dar neturite lėktuvo bilieto? Pigūs skrydžiai į Rygą, Latviją jus tikrai nustebins! Keliaukite dar šį pavasarį ir pamatykite istorinę Latvijos pusę, gražiausiomis pavasario dienomis.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manoit.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info kamtoreikia.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top