ziemos atostogos

Žiemos atostogos Europoje

Kiekvieną žiemą dalis Šiaurės Europos gyventojų iškeliauja į šiltesnius kraštus. Vieni jų bėga nuo rudeninės depresijos ir trumpų dienų, kiti pajunta ūmų saulės ir vitamino D trūkumą, o tretieji nusprendžia, kad žiema – puikiausias laikas iš esmės pakeisti gyvenimo būdą.

Iš tiesų, nėra geresnio laiko aplankyti tolimas šalis, nei europietiškoji žiema. Ne be reikalo ankstėjant saulėlydžiams atsiranda vis daugiau persikeliančių žiemoti į Tailandą, Indoneziją ar Vietnamą. Šios kryptys pastaruoju metu tampa vis populiaresnės – tiek lietuviai, tiek kiti Šiaurės bei Rytų Europos gyventojai atranda Tolimąją Aziją dėl jos rojų primenančių peizažų ir prieinamų kainų.

Visgi, nereikėtų pamiršti ir pietinės Europos. Pigūs skrydžiai ir nesunkiai randami lėktuvų bilietai jau leidžia kiekvienam norinčiam bent savaitei ištrūkti iš sniego pusnų į saulės nutviekstą pavasarį. Išties rasti tropinę vasarą Europoje yra didelis, o gal ir neįmanomas iššūkis. Net ir tolimiausiai į pietus nutolusiose salose naivu tikėtis varginančio karščio ir komfortabilioms maudynėms tinkamo jūros vandens. Visgi jau keletą metų iš eilės minios lietuvių traukia į Kanarus leisti nuostabios ispaniškos žiemos. Populiariausiose salose (Fuertaventuroje, Lanzarotėje, Tenerifėje, Gran Kanarijoje) temperatūra gali pasiekti 20◦C, o vandens temperatūra tikrai nenusileis Baltijos jūrai vidurvasarį. Yra ir mažesnio populiarumo sulaukiančių, tačiau puikiai tinkamų žiemos atostogoms salų. Tai – egzotiškoji Portugalijos sala Madeira, kurios peizažai prilygsta tolimiausioms džiunglėms ir tropinių kalnų masyvams bei spalvotoji Malta, alsuojanti artimųjų rytų dvasia. Reikėtų nepamiršti ir nuostabių Graikijos salų: Kretos, Santorinio bei Kipro. Visos šios salos yra lengvai pasiekiamos pasinaudojant pigių skrydžių pasiūlymais iš Lietuvos.

Trumpai žiemos išvykai, mėgstantiems miesto gyvenimo ritmą tinkamesnis pasirinkimas bus kelionės į žemynines viduržemio šalis. Sakoma, jog Ispanijos pietinis regionas, vadinamas Andalūzija, yra šilčiausias Europos taškas. Populiariausi Andalūzijos miestai Malaga, Sevilija ir Granada pasižymi itin stipria arabų kultūros įtaka ir atvykėlius šildo ne tik puikiu oru, bet ir prieskonių, kvapų bei spalvų gausa. Šį regioną patogu pasiekti skrendant į Madridą ar Barseloną ir keliaujant per Ispaniją traukiniu ar autobusu. Nors ir ilga, tačiau tokia kelionė yra itin žavi pro langus stebint klimato, temperatūros, augalijos kaitą. Kitos kryptys, tokios kaip Pietų Prancūzija, Portugalija, Italijos miestai (Roma, Neapolis, Venecija) ar žemyninė Graikija yra populiarūs, tačiau mažiau saugūs pasirinkimai – sausio viduryje oras šiose šalyse gali tiek pakilti iki 20◦C, tiek nustebinti lietumi ir vėju.

Taigi, kad ir kurią kryptį pasirinktumėte, bent trumpos atostogos šaltą lietuvišką žiemą praskaidrins ir paliks ne tik puikius prisiminimus, bet ir padidins kasdienių šypsenų kiekį. Keliaukime!

Scroll to Top