Amerikietiško ir Europietiško namų interjero ir eksterjero skirtumai

Nors daugumai gali atrodyti jog europiečių ir amerikiečių namų interjero stilius yra ganėtinai panašus, mes norime paneigti šiuos gandus. Kol amerikiečiai išsiskiria savo drąsa, ryškiomis spalvomis (ko negalima painioti su gašlumu), europiečiai mėgsta solidumą, jaukumą bei švelnias, nugesintas spalvas, natūralumą. Kitaip tariant, Amerikoje yra įprasta rinktis itin ryškų, išskirtinį interjerą ir eksterjerą, kuris kartais gali ir labai nustebinti.

Amerikietiškas stilius

Grindys. Nors minėjome jog Amerikoje yra mėgstamas ryškumas ir neįprastumas, kalbant apie grindis, jos turi būti šiltos ir jaukios. Mėgstamiausia mediena – raudonmedis, šiltasis tikas, amerikietiškas tikas ir kitos rūšys, kurios turi rusvumo ir kitų šiltų atspalvių. Būtent toks grindų pasirinkimas suteikia namams jaukumą. Ypatingai atsižvelgiant ir į tai, jog grindys užima didžiąją visų namų dalį.

Plintusai. Nors europiečiai plintusams neskiria ypatingai daug dėmesio, amerikiečiai labai mėgsta aukštus, baltus – išraiškingus plintusus. Jie padeda atskirti grindis nuo sienų bei taip išryškinti visą bendrą vaizdą. Neslėpsime, būtent tokie plintusai suteikia ypatingo žavesio ir gyvumo!

Kontrastas. Būtent amerikiečiai yra tie žmonės, kurie savo namuose visą dėmesį atkreipia į kontrastą. Priešingų (juodos su balta) spalvų ar šiltų – šaltų atspalvių derinimas, jų nuomone atrodo daug prabangiau ir įspūdingiau. Žinoma, nereiktų pamiršti ir ryškių, įvairiaspalvių dekoro detalių.

Kalbant apie eksterjerą, Amerikoje namai atrodo kiek kitaip nei Lietuvoje ar bet kurioje kitoje Europos šalyje. Amerikiečiai mėgsta didingai (kaip pilys) atrodančius namus su bokšteliais ir daug mažų kambarėlių. Dažniausiai namo apdailai jie renkasi lenteles bei įvairiaspalves langines. Na, o dauguma namų turi kolonas priekyje, kurios padeda apsisaugoti nuo didelių liūčių ar kitų stichinių nelaimių.

amerikietiškas interjeras

Europietiškas stilius

Jau keli metai iš eilės, visa Europa yra lengvai pamišusi dėl skandinaviško namų interjero. Jis yra ypač mėgstamas šiaurinėse šalyse.

Balta. Tai spalva, kuri dominuoja visame skandinaviškame interjere. Balta yra naudojama ne tik sienoms bei luboms, tačiau ir grindims, baldams bei kitiems dekoro elementams. Ji optiškai padidina patalpas ir suteikia švaros, prabangos bei tuo pačiu paprastumo įspūdį. Baltos spalvos dėka, puikiai išryškėja kiti dekoro akcentai: augalai, paveikslai.

Mediena. Balta spalva ir mediena: kas gali būti gražiau? Taip, skandinaviškame interjere labai dažnai naudojama kokybiška, natūrali mediena, kuri suteikia jaukumo. Žinoma, dažnai natūraliai ruda spalva yra nudažoma baltai. Svarbu – jog grindys bei kiti interjere naudojami akcentai įsilietų į bendrą foną. Grindų apdailai skandinaviškame interjere dažniausiai naudojama natūrali kokybiška mediena. Ji gali būti dažyta baltai, gali būti natūralios gelsvos spalvos, svarbu, kad grindys įsilietų į bendrą patalpos foną. Retesnis atvejis – baltos sienos derinamos su tamsaus riešutmedžio grindimis. Tai – ne tradicinis derinys skandinaviško stiliaus interjere, tačiau kontrastas gana žavingas.

Erdvių išdėstymas. Patogus erdvų išdėstymas yra numeris vienas. Visi baldai bei kiti elementai, turi būti išdėstyti taip, jog būtų išlaikoma erdvė.

Europiečiai labai mėgsta papuošti ir savo namo išore bei kiemą. Namus dažnai dekoruoja šiuolaikiško klinkerio plytomis, o stogams renkasi ypač kokybiškas, švelniai rudų, rausvų atspalvių stogo čerpes (čerpių pavyzdžius galite pamatyti čia: https://www.agmeka.lt/).

skandinaviškas interjeras

Scroll to Top