Kur keliauti per karantiną

Kur keliauti per karantiną?

Karantinas ir kelionės yra sunkus variantas, nes geriau likti namuose ir saugotis, tačiau jei puola depresija, ką tuomet daryti? Pandemija ir daugelio šalių įvestas karantinas bei draudimai įšaldė keliautojų planus – apytiksliai 65 % visame pasaulyje. Srautas sumažinamas. Tačiau kelionių poreikis niekur nedingo – psichologai atkreipia dėmesį, kad tolimos kelionės yra įmanomos: per svajones ir ateities kelionių planus emocinę kelionę pradedame jau dabar. Šiuo metu visuomenėje tvyro slogi nuotaika, nes žmonės jaučia, kad atimamos atostogos. Visi jaučiasi nusivylę, nes nebegalėsime atostogauti. Net jei galime keliauti vasarą, tai per toli, tarsi neišgyventų tos vasaros. Tai labai apmaudu ir erzina.

Psichoterapeutai mano, kad per paprastus dalykus ir pozityvų požiūrį į ateitį atostogų planavimas gali padėti įveikti esamą būseną

Tai teigiamai veikia žmogaus psichinę būseną, nes pasiruošimas atostogoms primena sapnavimą. Žmogus, kad ir kokioje būsenoje jis būtų kasdienybėje, svajoja gyventi ateityje, laukia gražūs dalykai, todėl atsiranda vilties, optimizmo ir tikslų. Todėl gerai pasiruošti kelionėms, nes Tai suteikia nuotykių azarto ir pasaulio supratimo jausmo. Būsimų švenčių planavimas ir svajojimas gali ne tik pagerinti emocinę būseną, bet ir paveikti gebėjimą dirbti ar bendrauti su aplinkiniais. nuotaiką pagerins ir tie, kurie planuoja keliauti vieni, galvodami apie būsimas keliones: žmonės, neturintys draugų ar šeimos narių, savo keliones dažniausiai planuoja atidžiau. Teigiamą kelionės planavimo efektą šiuo metu labiausiai trukdo pajusti baimės jausmas. Žmonės prisimena aplankytus kraštus, keliones ir svajoja apie būsimas, tačiau nuo konkrečių planų ir sprendimų juos atbaido baimė. Labiausiai keliautojai baiminasi, kad nusipirkus bilietus, kelionė neįvyks ir sumokėti pinigai bus prarasti – panašių situacijų būta per pirmąjį karantiną. Žmonės bijo, kad kartosis pavasario scenarijus. Honkongo politechnikos universiteto profesoriaus Sebastieno Filepo, tyrinėjančio psichologijos ir keliavimo poreikio ryšį, manymu, žmonėms apskritai būdingas „troškimas pabėgti“. Gali būti, kad šis poreikis mus lydi nuo žmonijos lopšio, kuomet iki pradedant gyventi sėsliai, ilgus amžius žmonės klajojo medžiodami ir rinkdami augalus maistui. Griežti žmonių judėjimo apribojimai per pandemiją, greičiausiai, potraukį „pabėgti bet kur“ tik sustiprino. Ir tai yra natūrali žmogaus reakcija, kadangi kelionės yra iš esmės psichologiškai stimuliuojanti veikla tiek fiziniu, tiek emociniu, tiek socialiu lygmeniu. Galimybė keliauti – tampa patrauklia alternatyva padaryti pertrauką nuobodžioje kasdienybėje, nutraukiant įvykių rutiną ir monotoniją, kuri izoliacijos sąlygomis itin sustiprėja.

Planuojant kelionę į Europą labai svarbi patikima ir kruopščiai atrinkta informacija apie savaiminę izoliaciją

Taip pat svarbu tai suprasti planuojantiems ar keliaujantiems lietuviams – nuo šiol visiems keleiviams, grįžtantiems į Lietuvą oru ar jūra, registracija internetu būtina dėl visuomenės ir pačių keliautojų saugumo. Užpildę specialią formą, gausite QR kodą, kurį galėsite gauti iš vežėjo ir pateiks NVSC registruotas ekspertas atvykęs į Lietuvą. Šis sudėtingas laikotarpis tik dar kartą įrodo, kaip svarbu savo kelionių planus patikėti profesionalams. Per šį laikotarpį padėjome sugrįžti daugeliui lietuvių – tiek savo klientams, tiek kitiems keliautojams. Jeigu Jūs, Jūsų artimieji, draugai ar kaimynai yra įstrigę kažkuriose pasaulio šalyse – drąsiai kreipkitės į kelionių konsultantus. Jie pasiryžę atrasti geriausias galimybes kuo greičiau grįžti į Lietuvą. Pernai rudenį, pačiame pandemijos įkarštyje, valstybėms užvėrus savo sienas karantinui, Taivano oro linijų bendrovė klientams pateikė neįprastą pasiūlymą – „skrydį į niekur“. Idėja paprasta: keleiviai laipinami į lėktuvą Taipėjaus oro uoste, orlaivis suka ratus apie salą, ir po kelių valandų skrydžio leidžiasi tame pačiame oro uoste. Išbandyti neįprastą kelionę panoro tūkstančiai turistų. Netrukus panašūs pasiūlymai pasipylė iš kelionių organizatorių visame pasaulyje.

Scroll to Top