Lietuvos vietos, kurias verta aplankyti

Lietuvos vietos, kurias verta aplankyti

Lietuva turi daug nuostabių, įdomių, bet vis tiek nerealių gamtos kampelių. Kiekvienoje šalies dalyje yra puikių regioninių parkų ir juos tikrai būtina aplankyti. Visuose parkuose įrengti gamtos takai, pilni kultūros ir gamtos įdomybių. Taip pat telefone ir fotoaparate galite mėgautis nuostabiais ežerų, upių ir miškų vaizdais.

Norintys pajudėti gali šokti ant dviračių ir pasivažinėti dviračiais po aplinkinius regioninius parkus. Dabar yra daug takų, tinkamų važinėti dviračiais, todėl jums nereikės važiuoti nepatogiais ir pavojingais keliais. Šiais laikais važinėtis dviračiais galima visoje Lietuvoje, todėl nebijokite ir rinkitės ilgesnę distanciją, kurioje pamatysite daug gražių šalies vietų. Apskritai, Lietuvos gamta yra išlikusi, išties, žmogaus nepaliesta, todėl iki šiol joje galima rasti daugybę natūraliai susiformavusių reiškinių, kurie traukia turistus ir vietinius važiuoti jų pažiūrėti.

Karmazino pažinimo trajektorija

Karmazinų pažintinis pėsčiųjų takas – miško takas, einantis per Neries regioninį parką. Viduje nėra specialiai nutiesto lentų tako ar asfaltuoto kelio, todėl eidami būkite atsargūs, kad nenukryptumėte nuo pagrindinės krypties. Šalia pažintinio tako įrengtos 3 automobilių stovėjimo aikštelės ir 4 poilsio aikštelės su paviljonais. Karmazinų take iš viso yra 19 informacinių stotelių apie miško objektus. Tako ilgis – 1,5 kilometro. Jis tęsiasi palei Nerį. Išvykstant iš Vilniaus reikia važiuoti iki Kernavės ir pereiti per Sudervę, kad pasiektumėte taką. Pravažiavę Sudervę, eikite keletą kilometrų į kairę ir pamatysite Karmazinų pažintinio pėsčiųjų tako ženklą.

Kadagių slėnio takas

Kadagių slėnio viršutinėje dalyje, ant skardžio krašto įrengtas pažintinis pėsčiųjų takas. Pats slėnis yra botaninis draustinis Arlaviškių kaimo pakrašty, stačiame Nemuno kilpos šlaite, kuris apaugęs paprastaisiais kadagiais. Kadangi Kadagių slėnis priklauso Kauno marių regioniniam parkui, jis laikomas valstybinės reikšmės gamtos paminklu.
Kadagynas yra įsikūręs šalia Ronakalnio, vienos gražiausių Nemuno slėnio atodangų. Verta paminėti, kad tai vienintelė vieta slėnio pažintiniame take, kur įmanoma visiškai priartėti prie marių pakrantės su įsigraužusiomis Nemuno griovomis. Tako ilgis – 1,3 km. Norint patekti į Kadagių slėnį reikia vykti rajoniniu keliu Vaišvydava-Piliuona-Pakuonis-Pabališkiai Piliuonos kryptimi. Tada važiuokite keliu Piliuona-Tursonas-Arlaviškės iki Viršužiglio ir nuo ten vadovaukitės pagal nuorodas, kurios veda į Kadagių slėnį.

Varnikų pažinimo trajektorija

Varnikų pažintinis takas eina per miškus ir pelkes, tačiau tik pusė takų yra iš medinių lentų. Kita dalis yra dirvožemis. Pagrindinis šio pažintinio maršruto akcentas – gamtos kaita, nes dalis miško yra pasodinta žmonių. Jame yra 10 informacinių stočių su suolais, poilsio kambariais ir nuorodų ženklais. Tako ilgis 3,45 kilometro. Norėdami nuvykti į Varnikų gamtos taką, pirmiausia turite pasiekti patį Varniką. Iš ten rodyklė nuves į pažintinį taką.

Mūšos tyrelio pažintinis takas

Žagarės regioniniame parke randasi rekordinis Mūšos tyrelio pažintinis takas. Jis pateko į Lietuvos rekordų knygą kaip ilgiausias pelkėje lentų takas. Vaikščiojant taku aptiksite 10 stotelių, kuriose galėsite susipažinti su draustiniu ir jo vertybėmis kaip Mūšos tyrelio telmologinis draustinis, Tyrelio akmuo ir buvusi partizanų stovyklavietė ir t.t. Kaip ir daugumoje pažintinių takų, šiame take yra įrengta aikštelė, pavėsinė ir lauko tualetas. Taip pat take rasite net 4 tiltelius, 15 suolų, 12 rodyklių, 11 informacinių stendų. Tako ilgis – 3,6 km. Pasiekti Mūšos tyrelį galima nuo Juodeikių kryžkelės, kur stovi Vytauto paminklas. Važiuokite keliu Dargiai-Jankūnai-Martyniškiai ir sukite į pietryčius link Dargių. Už 3-4 km privažiuosite lauko keliuką, tuomet dešinėje turėtumėte pamatyti informacinį stendą apie Mūšos tyrelio pelkę. Važiuodama tuo lauko keliuku tarp dirbamų laukų už pusės kilometro privažiuosite poilsiavietę su pavėsine ir informacinę rodyklę į Mūšos tyrelio pažintinį taką.

Scroll to Top