ispanijos maistas

Tradiciniai Ispanijos patiekalai

Ispanija daugelį žavi savo kultūra ir spalvingumu. Gausybė spalvų slypi ir šios šalies patiekaluose, kurie taip pat pasižymi įvairove – priklausomai nuo regiono, skiriasi ir tradiciniai patiekalai. Vis dėl to, maisto gaminimo tradicijos išlieka panašios – ispanai vertina šviežius produktus, o jų patiekaluose gausu alyvuogių aliejaus ir česnako.

Jeigu lankysitės Ispanijos rytuose, nepraleiskite progos paragauti tradicinio patiekalo, kuris vadinasi Paella. Jis turėtų patikti tiems, kurie mėgsta ryžius ir jūros gėrybes. Vėžiai, moliuskai, kalmarai – visa tai patiekiama kartu su triušiena arba vištiena ir pagardinama daržovėmis.

Ispanijos šiaurėje Jus nustebins patiekalai iš jūros gėrybių – sunku įsivaizduoti kitokią pasiūlą, kai šalies dalį skalauja Atlanto vandenynas. Baskais vadinami Ispanijos kulinarai nustebins įvairiais žuvies patiekalais, dėl kurių jie pelnė geriausiųjų titulą. Šioje Ispanijos dalyje pienininkystė yra vienas iš pagrindinių verslų, todėl turėsite galimybę paragauti ir vietinių pagaminto sūrio. Egzotikos mėgėjams patiks cabrales sūris, kuris pasižymi subtiliu aštrumu ir yra padengtas mėlynuoju pelėsiu.

Centrinės Ispanijos gyventojai neįsivaizduoja savo gyvenimo be patiekalų iš mėsos. Kuo keisčiau, tuo geriau – tikriausiai galvoja jie ir gamina patiekalus iš pačių įvairiausių gyvūno kūno dalių. Kiaulės ausys neskambės taip keistai, kai restorano meniu išvysite gaminius iš gyvūno kojų ar net smegenų.

Tuo tarpu pietų Ispanijoje dažniausiai valgiaraštyje galėsite išvysti gazpacho šaltą sriubą, kuri kaskart nustebins vis kitu skoniu – šalyje galima rasti daugiau nei 100 skirtingų šio patiekalo variantų. Šioje sriuboje rasite pomidorus, raudonuosius pipirus, svogūnus, agurkus, ir žinoma – šalyje taip mėgstamą alyvuogių aliejų bei česnakus.

Nesvarbu, kuriame Ispanijos regione apsilankytumėte, greitai pastebėsite, jog maistas šios šalies gyventojams yra viena pagrindinių bendravimo formų. Tai tarsi ritualas, kai nereikia niekur skubėti – mėgaujamasi tiek patiekalo skoniu, tiek šalia esančių artimųjų draugija.

Scroll to Top