Keliavimas miške

Keliaujantiems į mišką: kas svarbu?

Lietuva išties gali didžiuotis miškų grožiu. O ir miško teikiamą naudą veikiausiai žino kiekvienas. Kuomet privačių miškų šeimininkai suka galvą, kaip tinkamai pasirūpinti savo nuosavybe, kokiais būdais ją prižiūrėti, ar kiek kainuoja miško hektaras, įprasti lietuviai atšilus orams vis dažniau prisimena mišką kaip tinkamiausią pasivaikščiojimo vietą. Visgi neretais atvejais keliautojai neįvertina savo jėgų, tad ką reikia žinoti, kad pasivaikščiojimas miške būtų saugus?  

Šiuolaikinis pagalbininkas – mobilusis telefonas

Šių dienų pasaulyje sunku įsivaizduoti bet kurį išėjimą iš namų be mobiliojo telefono. Naudojame jį ne tik norėdami paskambinti, bet ir važiuodami ar eidami nežinoma kryptimi – tam padeda mobiliojo ryšio priemonėje esantis GPS. Tad ir pasiklydus miškingoje vietovėje mobilusis telefonas gali tapti tikru išsigelbėjimu. Visgi neretai nutinka taip, kad miške neveikia ryšys arba įrenginys išsikrauna. Tokiais momentais naudinga su savimi turėti kompasą. Prisikviesti pagalbą neveikiant telefonui padėtų ir švilpukas, todėl dėl visa ko turėkite jį savo kišenėje. Antra vertus, jei nesate patyrę keliautojai, venkite sudėtingų maršrutų. 

Svarbu pasirūpinti tinkama apranga bei avalyne

Vaikščiojant gamtoje svarbiausia ne madingi pasirinkimai, o patogumas. Tad renkitės tokiais drabužiais, kurie nevaržytų. Geriausia rinktis drabužius ilgomis rankovėmis ir ilgas kelnes. Jei numatomos lietingos orų prognozės, naudinga turėti nuo lietaus apsaugančius rūbus – lietpaltį, neperšlampamą striukę ir pan. Skirkite dėmesio ir patogiai avalynei. Jeigu susiruošėte ilgesniam pasivaikščiojimui, būtinai pasirūpinkite pirmosios medicinos pagalbos priemonėmis, turėkite vaistų nuo dažniausiai pasitaikančių negalavimų. 

Pavojus miške – erkės 

Ne paslaptis, kad miškuose tyko ir įvairių nemalonumų. Vienas tokių – erkės. Kaip apsisaugoti? Sumažinti riziką erkių įsisiurbimui padės jau prieš tai minėti drabužiai: ilgos kelnės ir viršutiniai rūbai ilgomis, prigludusiomis rankovėmis. Dar daugiau, miškingose vietose geriausia apsivilkti šviesių spalvų drabužiais. Jie ne tik leis jus lengviau pastebėti pasiklydus, bet ir jūs patys ant tokių rūbų lengviau pamatysite nepageidaujamus kraujasiurbius gyvius. Keliautojo kuprinėje be vandens ir užkandžių taip pat turėkite nuo erkių bei kitų vabzdžių apsaugančias priemones. Tik prieš tai atidžiai įvertinkite, kaip teisingai jas naudoti. 

Kalbant apie pasivaikščiojimus miške, netikėtumų gali nutikti net ir, rodos, gerai pažįstamoje vietoje, todėl geriausia keliauti ne vieniems. Galbūt taip netgi smagiau? Stenkitės teisingai įvertinti savo jėgas, mėginkite atidžiai įsiminti objektus ar išskirtinius medžius, kurie padėtų lengviau surasti kelią atgal. Dar daugiau, nesiekite nueiti kuo daugiau. Geriau pasimėgaukite gražiais vaizdais ir grynu oru. Tegul pasivaikščiojimai gamtoje būna malonūs ir užtikrinti! 

Scroll to Top