Šuo gulintis ant kilimo

Kilimai skirtingose kultūrose: kur yra Lietuva?

Kilimų istorija yra labai ilga ir labai įvairi. Šiuo metu kilimai yra kiekvieno iš mūsų namuose ir daugeliui mūsų jie tokie įprasti, tarsi oras. Tačiau jie si iš niekur ir geriau pažindami šaknis – geriau suvoksime jų svarbą mūsų kasdienybėje.

Kilimų atsiradimo istorija

Patys pirmieji kilimai, bent jau taip fiksuojama, buvo pradėti austi Centrinėje Azijoje. Tuomet vietinės gentys kilimus naudojo kaip papildomą namų apšiltinimo priemonę. Ne veltui karaliavo vilnoniai kilimai, kurie buvo ne tik dedami ant grindų, tačiau ir kabinami ant sienų. Pats seniausias egzistuojantis kilimas yra laikomas Ermitaže, Sankt Peterburge. Datuojama, kad jam jau 7 000 metų, tad  galima tik pavydėti tokios puikios kilimo kokybės, kuria galima grožėtis ir šiomis dienomis.

Europoje kilimai plačiausiai paplito industrializacijos metu. Paprasčiausiai tuomet masiškai gaminami kilimai tapo prieinami visiems ir net varguoliai juos pirkdavo ne tik apsaugai, šilumai, tačiau ir grožiui.

Kilimų kūrimas

Skirtingi kilimai reikalauja skirtingos gaminimo technologijos, kaštų bei laiko. Juk vilnoniai kilimai reikalauja daugiau detalumo nei kad guminiai. Šiuo metu kilimai gaminami trimis pagrindiniais būdais:

  • Manufaktūriniu būdu.
  • Automatizuotu būdu.
  • Rankiniu būdu.

Visi trys variantai vis dar populiarūs ir naudojami. Suprantama, kad rankinis kilimo gaminimo būdas reikalauja daugiausia laiko sąnaudų, tad ir pats gaminys yra brangiausias. Visgi, daugelis už gražų kilimą yra pasiruošę sumokėti nemažus pinigus.

Technologijų galimybės

Žinoma, šiais laikais rankinis kilimų gaminimo būdas tapo retas. Tiesiog daugeliu atveju pirkti tokius kilimus yra brangu, tad nėra labai didelio poreikio. Juolab, technologijos padeda net ir pačius sudėtingiausius raštus išmegzti greitai ir labai tiksliai. Ne veltui su technologijomis labai išpopuliarėjo kilimai iš vilnos, kurie ne tik puikiai atrodo, tačiau yra labai minkšti, ant jų be galo malonu stovėti.

Sistemos sukuria nuostabiausių raštų kilimus, kurie puikiai atrodo bet kokiame interjere. Jie skiriasi savo stiliumi, tankumu, storiu bei daugeliu kitų niuansų. Šiuo metu rinkoje ypač pigūs guminiai kilimai virtuvei, kadangi jų pagaminimas labai greitas ir pigus, tad ir pačio gaminio kaina tampa labai maža.

Žinoma, žmonės labai vertina ilgaamžiškumą, atsparumą purvui, malonumą ne tik matyti, tačiau ir liesti. Didelis privalumas, kad užsisakius kilimus internetu pritaikomos įvairios nuolaidos, kurios leis įsigyti gaminį pigiai, tačiau jo kokybė išliks puiki. Užsakyti gaminiai bus pristatyti į klientui labiausiai tinkamą vietą nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos: Kaunas, Vilnius, Šiauliai, Panevėžys…

Kilimai – smulkmena, tačiau labai svarbi. Raskite geriausią.

Scroll to Top