Karšto oro balionų faktai

Tikriausiai žemėje nėra žmogaus, kuris nebūtų svajojęs pakilti į dangų ir pamatyti pasaulį iš viršaus.

Ir nors šiandien tai nėra taip nerealu, kaip prieš kelis šimtmečius, dauguma žmonių tai gali padaryti tik skrisdami lėktuvu. Tačiau nors vaizdai taip pat gali būti įspūdingi, bandymas ką nors pamatyti pro mažytį lėktuvo langą toli gražu nėra kvapą gniaužianti patirtis.

Laimei, yra kitų būdų, kurie gali leisti pasigrožėti mūsų pasaulio grožiu iš viršaus.

Skrydžiai karšto oro balionu vis dar audrina žmonių iš viso pasaulio vaizduotę – jie suteikia nepakartojamą galimybę pakilti į dangų ir kvėpuojant grynu oru gėrėtis lėtai besikeičiančiu kraštovaizdžiu apačioje.

Tačiau oro balionai yra ne tik puiki pramoginio skraidymo priemonė – jie iš tikrųjų turi labai turtingą istoriją, todėl pažintis su jais yra intriguojanti pati savaime – yra daug įdomių faktų apie oro balionus, kurie gali tapti puikia pokalbio pradžia ir suteikti įdomių įžvalgų.

Taigi panagrinėkime keletą įdomiausių faktų, kurie neabejotinai jus sužavės ir sukels norą užsisakyti savo privatų skrydį oro balionu.

Pirmieji karšto oro balionus išrado kinai

Iš visų įdomių faktų apie karšto oro balioną šis gali būti vienas iš mažiau žinomų, nors kai pagalvoji, ryšys gana akivaizdus.

Pirmasis pilotuojamas skrydis oro balionu įvyko XVIII a., tačiau Kinija eksperimentavo su karšto oro technologijomis daugiau nei du tūkstančius metų, o pirmieji užfiksuoti bandymai atlikti dar III a. prieš mūsų erą. 

Didžiausias karšto oro balionų novatorius Kinijoje buvo karinis strategas ir išradėjas Zhuge Liangas, kuris pritaikė karšto oro baliono mechanizmą, kad galėtų siųsti pranešimus savo kariuomenę remiantiems kariams, jei jo kariuomenė būtų apsupta.

Gyvūnai buvo pirmieji karšto oro baliono keleiviai

Vienas įdomesnių faktų yra tai, kad žmonės nebuvo pirmieji oro baliono keleiviai, kurie juo skrido.

Kai XVIII a. Prancūzijoje broliai Montgolfjė tobulino savo karšto oro baliono konstrukciją, jie ėmė rengti bandomuosius skrydžius, kad įsitikintų, ar tai saugu. O po sėkmingų nepilotuojamų skrydžių jie nusprendė, kad kitas žingsnis – paleisti gyvūnus.

Taigi jie į oro balioną įdėjo avį, gaidį ir antį ir pakėlė jį į dangų. Balionas pakilo net į 600 metrų aukštį, o nukeliavęs daugiau nei 2 mylias, sugadinus audinį, saugiai nusileido lauke.

Tuomet gyvūnus apžiūrėjo gydytojas, kuris nustatė, kad jie yra gyvi ir sveiki, taigi šie trys gyvūnai tapo skrydžio oro balionu pradininkais ir nutiesė kelią sėkmingiems žmonių skrydžiams ateityje.

Už savo drąsias pastangas trys gyvūnai buvo paskelbti didvyriais ir net turėjo praleisti likusias dienas Versalio žvėryne.

Šampano gėrimo tradicija atsirado dėl prietarų

Vienas iš įdomesnių faktų apie balionus yra susijęs su jų išradimo laiku.

Kaip tikriausiai žinote, šampano gėrimas yra labai populiari tradicija skrendant oro balionu – prieš skrydį įprasta dalyvauti „oro balionų maldoje” ir pakelti tostą su taure šampano.

Tačiau nors tai gali atrodyti kaip tradicinis smagios veiklos šventimas, iš tikrųjų jis turi įdomią istoriją.

Kai broliai Montgolfjė vykdė bandomuosius savo oro balionų skrydžius, vietiniai ūkininkai nebuvo labai patenkinti – jiems nepatiko, kad oro balionai leidžiasi jų laukuose, daugiausia dėl to, kad bijojo, jog oro balionai yra iš dangaus nusileidžiantys drakonai ir kelia pavojų.

Kad sumažintų įtampą ir galėtų tęsti eksperimentus, broliai pradėjo siūlyti šampano ūkininkams, kurių žemėje nusileisdavo balionai, taip nuramindami jų pyktį ir leisdami tęsti darbą.

Karšto oro balionai negali skristi per lietų

Ar kada nors susimąstėte, kodėl karšto oro balionai skraido tik saulėtomis dienomis? Na, viena iš priežasčių yra patogumas ir malonumas keleiviams, tačiau tai tik dalis istorijos.

Nors oro balionai apskritai yra labai saugūs ir patvarūs, yra apribojimų, kada jie gali skristi.

Vienas iš šių apribojimų susijęs su krituliais – lyjant lietui balioną tampa daug sunkiau valdyti, nes viršuje besikaupiantis vanduo jį atvėsina ir padaro sunkesnį, o tai ne tik sudegina daug daugiau degalų, bet ir padaro balioną mažiau saugų.

Taigi geriausia skrydžius oro balionu planuoti saulėtomis ir ramiomis dienomis – taip ne tik galėsite mėgautis geriausiais vaizdais, bet ir likti sausi bei saugūs.

Scroll to Top