Žemės ūkio kilmės istorija

Žemės ūkio kilmės istorija

Nors žemės ūkis yra tik viena iš daugelio sferų, drąsiai galima sakyti, kad tai – visgi vienas svarbiausių sprendimų, kadangi būtent žemės ūkis mums dovanoja daugybę įvairių maisto produktų bei žaliavų maisto gamybai. Įvairūs vaisiai, daržovės, uogos, grūdinės kultūros, tai – tik dalis to, ką gauname iš žemės ūkio.

Svarbu akcentuoti, kad net iki pat 19 amžiaus žemės ūkis buvo viena svarbiausių šakų, su ja buvo susietas ypač didelis žmonių skaičius. Tačiau, kai 19 amžiuje kilo ne viena revoliucija ir atsirado įvairios technologijos, iki tol buvęs žmogaus santykis su žemės ūkiu, gerokai pasikeitė. Būtent naujos technologijos užtikrino didesnį žemės ūkio našumą bei produktyvumą, o patys žmonės turėjo galimybę dirbti mažiau, tad atsirado daugiau laisvo laiko. Lengviau tapo auginti ir įvairesnes kultūras, plėtėsi racionas, didėjo žinios apie auginamus augalus bei jų priežiūrą. Modernios technologijos neaplenkė ir Lietuvos – plėtėsi auginamų kultūrų skaičius, palengvėjo priežiūra. Nedaugelis žino, kad štai, pavyzdžiui, 2010 – aisiais metais mūsų šalis buvo laikoma ypač svarbia rugių, kvietrugių, mėlynių, agrastų, linų, garstyčių augintoja. 

Žemės ūkis yra įvardijamas kaip viena seniausių žmonijos veiklų ir kildinama dar iš mezolito. Neolito laikotarpiu jau buvo auginami įvairūs galvijai, soros, kanapės, kviečiai, vėliau atsirado iš kaplinė žemdirbystė, o dar vėliau ir – gyvulininkystė bei lydiminė žemdirbystė. Na, o pabaigai belieka tik pridurti, kad žemės ūkis yra apibūdinamas kaip šaka, kuri skirta maisto produktų išgavimui; o taip pat ir žaliavų, kurios yra skirtos maistui išgauti arba apdoroti, išgavimui. Ir dar vienas svarbus faktas: dauguma žmonių yra linkę manyti, kad žemės ūkis, tai – tik augalų auginimas. Tačiau iš tiesų, žemės ūkis yra skirstomas net į 4 šakas: tai – žemdirbystė, gyvulininkystė, žuvininkystė bei miškininkystė. Daugiau informacijos apie žemės ūkį bei jo šakas rasite https://darzininkyste.lt/category/ukininkams/.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomenas.lt manomarketingas.lt manoit.lt manomenas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info kamtoreikia.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top